ZAUSTAVILI ATENTAT

FBI i DEA spriječili teroristički napad! Iranska vlada planirala ubiti veleposlanika S. Arabije u Washingtonu

Plan je pripremila grupacija Quds, dio iranske Revolucionarne garde, a riječ je o klasičnom naručenom ubojstvu plaćenom 1,5 milijuna dolara
 AP Photo/Ron Edmonds

WASHINGTON - Američke su vlasti objavile večeras da su FBI i DEA uspješno spriječile realizaciju terorističkog plana, povezanog s Iranom, koji je za cilj imao smaknuće Adela al-Jubeira, veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu.

- Dvojica muškaraca porijetlom iz Irana optužena su za zavjeru. Također, dodane su im optužnice za korištenje oružja za masovno uništenje. Zahvaljujući prikrivenim i koordiniranim naporima naših policajaca i tajnih agenata, uspjeli smo omesti ovaj plan prije negoli je itko nastradao. Nastavit ćemo svim snagama istraživati ovaj slučaj i sve umiješane dovesti pred lice pravde - izjavio je glavni tužitelj SAD-a Eric Holder .

Istaknuo je kako je izvođenje plana pripremila grupacija Quds, inače dio iranske Revolucionarne garde, što potvrđuje sumnje da je zavjera 'osmišljena, financirana i naređena u Iranu'. Sumnja se kako su 'prste u zavjeri imali' čelni iranski dužnosnici. Holder je objasnio kako je bila riječ o tipičnom naručenom ubojstvu, vrijednom 1,5 milijuna dolara, te najavio da će 'Teheran odgovarati', no službeni Washington tek treba objaviti koje će mjere poduzeti protiv Irana.

Dvojica optuženih muškaraca identificirani su Mansour Arbabsiar, 56-godišnji naturalizirani Amerikanac s iranskom putovnicu, te Gholam Shakuri, s prebivalištem u Iranu, a navodno je i član Qudsa.

- Arbabsiar je uhićen još u rujnu dok je Shakuri još uvijek u Iranu - istaknuo je Holder.

Arbabsiar će se pred sudom pojaviti već danas, a prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Iranske su vlasti odgovorile na optužbe nazivajući ih čistom laži.

- Navodna zavjera o izvođenju terorističkog napada u SAD-u, a koja se povezuje s Iranom, je čista laž i fabrikacija - zaključio je Ramin Mehmanparast glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova te dodao kako iranska vlada još čeka čeka sve detalje o slučaju, no da sumnjaju kako je riječ o pokušaju američke vlade da izmišljenom pričom o vanjskoj prijetnji skrene pozornost građana s unutrašnjih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:46