GRČKA

FAŠISTI POD ISTRAGOM ‘Imamo novu stranku ako nam zabrane Zlatnu zoru’

Surogat-organizacija desničarske stranke registrirana je krajem prošlog mjeseca, a program joj je gotovo isti onome Zlatne zore

Grčka nacionalistička stranka Zlatna zora, čiji su lideri u zatvoru zbog istrage o umiješanosti u ubojstva i pranje novca, razvila je rezervni plan kako da sudjeluje na lokalnim izborima u toj zemlji te za Europski parlament u slučaju da joj vlast zabrani rad.

Gotovo isti statut

Stranka se “rebrendirala” i dobila novo ime - Nacionalna zora. Ustvari, to je novi politički entitet koji su kreirali pristaše fašističke stranke jer je Zlatna zora u posljednja tri mjeseca pod istragom i neće dobivati novac iz proračuna, a suočava se i sa zabranom. Dok Nacionalna zora pretendira na to da bude različita stranka, njezin je statut isti statutu Zlatne zore, uz manje izmjene. Surogat-organizacija registrirana je kao politička stranka u Vrhovnom sudu krajem prošlog mjeseca. Na čelu stranke je umirovljeni vatrogasac Stavros Krikos (50) koji se 2012. kandidirao za parlament kao predstavnik Zlatne zore. - Postoji još jedna Grčka koja stanuje u istoj zemlji: zemlja časti i nacionalnog dostojanstva. Nacionalna zora je spremna izraziti volju milijuna grčkih nacionalista - rekao je Krikos.

Za jedne je kreiranje Nacionalne zore posljednji krik umiruće stranke, a za druge dokaz odlučnosti njezinih članova. Zbog krize, koja je Grčku učinila ovisnom o financijskoj pomoći, u zemlji raste podrška ekstremnim strankama.

I dalje treće mjesto

Stoga su profitirale stranke ekstremne ljevice kao što je Syriza te desnice poput Zlatne zore. Fašistička Zlatna zora je u lipnju 2012. na izborima osvojila 18 mjesta u parlamentu. Unatoč uhićenju lidera, u ispitivanjima javnog mnijenja konstantno dolazi na treće mjesto. Sada je obezglavljena jer njezin lider Nikolaos Mihaloliakos (56) i pet zastupnika čekaju suđenje pod optužbom da su dio zločinačke organizacije. Uhićeni su nakon ubojstva repera Pavlosa Fisasa (34) u rujnu, a sada je novo lice stranke zastupnik Ilias Kasidiaris. - Ako vlada zabrani Zlatnu zoru, domoljubi će imati stranku za koju mogu glasovati. Što god se dogodilo, mi ćemo ići na izbore. Grčki nacionalisti koji nisu bili uključeni u kriminalne organizacije i koji nemaju kriminalni dosje, osnovali su novu domoljubnu stranku - rekao je pristašama Zlatne zore ovaj zastupnik.

Trojanski konj

Kasidiaris, koji se također suočava s prijavom, objavio je kandidaturu za gradonačelnika Atene. - Bit ću kandidat čak i iz zatvora - najavio je i obećao da će beskućnicima dati napuštene zgrade u kojima stanuju ilegalni imigranti. Predviđa se da će doći do čak 15 posto glasova.

- Stavili su nas u zatvor i što se dogodilo? Jesmo li slabiji? Nismo! Mi smo jači nego ikad i za kratko vrijeme bit ćemo na vlasti - najavio je. Vasiliki Georgiadou, profesorica na Fakultetu političkih znanosti na sveučilištu Panteion, ne očekuje radikalni odgovor institucija.

- Vrhovni sud mora biti vrlo oprezan. Pravno priznanje stranke nije formalni postupak, prema Ustavu organizacija i djelovanje političkih stranaka moraju služiti slobodnom funkcioniranju demokratske vlasti. Zlatna zora nema organizaciju unutar stranke ili političku aktivnost koja ispunjava te pretpostavke. Pitanje je ispunjava li ih Nacionalna zora jer u ovom slučaju nije riječ o novoj stranci, nego o trojanskom konju Zlatne zore - ističe prof. Georgiadou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:33