SUĐENJE ZA ZLOČINE

FARSA SE NASTAVLJA Vojislav Šešelj od Haškog suda zatražio smrtnu kaznu: To bi bio idealan kraj moje političke i pravne karijere

Također, Šešelj je rekao da je svoju internetsku stranicu prebacio na server u Kaliforniji. "Tribunal Kaliforniji ne može ništa, moja stranica i dalje radi, i radit će i nakon moje smrti"
(FILES) A file photo taken on March 6, 2009 shows Serb ultranationalist leader Vojislav Seselj attending his trial on charges of crimes against humanity at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague. The tribunal is to rule on May 4, 2011 on a demand by Seselj to be acquitted for war crimes and crimes against humanity following the prosecution's presentation of evidence during the first stage of the process. He is charged with the persecution of Croat, Muslim and other non-Serb populations and their expulsion from areas of Croatia, Bosnia and Serbia between 1991 and 1994. AFP PHOTO/ POOL /VALERIE KUYPERS ***netherlands out - belgium out***
 AFP

Predsjednik Srpske radikalne stranke i optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj sudu u Haagu predložio je da bude osuđen na smrt, piše srpski Blic .

"To bi bio idealan kraj moje političke i pravne karijere", izjavio je Šešelj na drugom suđenju za nepoštivanje suda.

Na završnoj riječi tužitelj prijatelj-suda Bruce MacFarlane ocijenio je da bi adekvatna kazna za Šešelja bila 3 godine zatvora.

Završnu riječ Šešelj je počeo osporavanjem legalnosti Haškog suda, podsjetivši da je isto tvrdio i sadašnji sudac Tribunala Alphons Orie.

Govoreći o kazni od 15 mjeseci zatvora, koja mu je izrečena na kraju prvog suđenja za nepoštivanje suda, Šešelj je naveo da su u drugim takvim suđenjima kazne bile " do četiri mjeseca zatvora ili simbolične novčane kazne".

Također, Šešelj je rekao da je svoju internetsku stranicu prebacio na server u Kaliforniji. "Tribunal Kaliforniji ne može ništa, moja stranica i dalje radi, i radit će i nakon moje smrti", kaže Šešelj.

Čelnik Srpske radikalne stranke je, međutim, na kraju suđenja sugerirao da bi trebao biti oslobođen, ponavljajući da mu je cilj uništiti Tribunal i da ga presuda ne zanima. Haški sud nazvao je "zločinačkim instrumentom" SAD-a, NATO-a i EU, te da će se svim snagama boriti protiv njihove "hegemonije". Šešelj je ponovio i da je Tribunal antisprski sud, tvrdeći da je oslobađanje optuženih Srba pred njim nemoguće.

Postupak protiv Šešelja pokrenut je pod optužbom za svjesno i namjerno ometanje pravde, jer je u jednoj od svojih knjiga objavio podatke o 11 svjedoka kojima su bile dodijeljene zaštitne mjere, čime je prekršio nalog sudskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:53