POVIJESNA ODLUKA

Facebook više ne smije privatne podatke korisnika davati oglašivačima. Morat će tražiti VAŠU dozvolu za to!

 AFP

Američka federalna vlada donijela je povijesno rješenje koje će prisiliti Facebook da bolje zaštiti privatnost svojih korisnika te ih obvezati na redovite kontrole u idućih 20 godina, svake dvije godine.

Odluku je objavila Federalna trgovačka komisija sa sjedištem u Washingtonu, a uglavnom zbog pritužbi protiv Facebooka koji je 2009. privatne podatke o korisnicima počeo koristiti u javne svrhe bez njihova znanja i pristanka.

Facebook je, primjerice, dopuštao oglašivačima da prikupi osobne informacije od korisnika koji bi kliknuli na oglas preko svoga Facebook profila.

Prema podacima Komisije, Facebook je kršio prava privatnosti čak i kada bi korisnik deaktivirao svoj profil. Tvrtka je i dalje imala pristup fotografijama i video isječcima.

U rješenju se od Facebooka traži da prije objave privatnih podataka zatraže odobrenje svojih korisnika.

Vlasnik popularne društvene mreže Mark Zuckerberg u svom je blogu napisao kako je njegova tvrtka počinila niz pogrešaka na polju privatnosti, no da su neke od njih već ispravljene. Također je istaknuo kako je kršenje privatnosti zasjenilo mnoge dobre stvari koje je Facebook učinio.

- Facebook će i dalje inzistirati na svojoj transparentnosti. Stvorili smo alate koji su korisnicima omogućili da objavljuju i dijele svoje sadržaje bez prevelike gnjavaže, napisao je.

Facebook nije optužen za namjerno kršenje zakona niti će biti novčano sankcioniran. No, ukoliko Facebook namjerno prekrši zakon, morat će platiti 16.000 dolara kazne na dan, za svaku točku optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49