PRETUČENA I SILOVANA

Facebook protiv CBS-a: Novinarka Lara Logan je napadnuta, a vi ste o tome šutjeli

ZAGREB - Nakon što je CBS u utorak objavio da je njihova novinarka Lara Logan (39) u blizini trga Tahrir u Kairu napadnuta (u medijskim izvješćima o tom nasilnom događaju nigdje se izričito ne navodi da je silovana, a izvori bliski Wall Street Journalu čak su i demantirali da je riječ o silovanju), atraktivnoj ratnoj izvjestiteljici obratio se i predsjednik Barack Obama, kako bi izrazio svoje suosjećanje zbog traume koju je proživjela.

‘Oporavak u jednoj američkoj bolnici’ primaknuo se kraju, a Logan je napustila bolnicu ‘iznimno dobro raspoložena’, izvijestio je CBS, koji, baš kao ni službenik Bijele kuće, koji je jučer medijima potvrdio da je primila poziv od predsjednika, nije htio reći ništa o sadržaju njihova razgovora.

Iako je novinarka brutalno pretučena i seksualno zlostavljana pola sata (aktivisti u Egiptu inzistiraju na tezi da ju je napala banda koja podržava Mubaraka), na dan ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka , 11. veljače, CBS je objavljivanje te vijesti prolongirao, učinivši to tek četiri dana kasnije, zbog čega su američkoj TV postaji upućene brojne kritike onih koji smatraju da je bilo važno da se o tome obavijeste drugi mediji koji su na poprištu prosvjeda također imali svoje reportere, među kojima i mnoge žene.

A ako ne taj isti dan, onda u subotu, kad je Lara Logan odletjela kući u SAD, na Facebooku su, recimo, naglašavali svi oni koji nisu mogli razumjeti ni zašto je CBS tjedan dana prije, kad je Loganovu zadržala egipatska vojna policija, njena matična kuća izjavila da “neće komentirati, niti na bilo koji način otkrivati aktivnosti, kretanja ili lokaciju svojeg osoblja”.

Logan je tad Esquireu rekla da su nju i njezino osoblje “uhitili, zadržali i ispitivali. Svezanih očiju, s lisicama na rukama, držeći na nišanu”, te da su “pretukli njihova vozača”.

Tri dana prije napada Loganova je nastupila u showu Charlieja Rosea u kojem je ponovno komentirala svoje zatočeništvo tjedan dana ranije, rekavši: - Da, vratila bih se. To bi u potpunosti ovisilo o okolnostima. Kad bih mogla dobiti intervju s Hosnijem Mubarakom, vratila bih se sutra. Hoći li se vratiti i baciti u istu situaciju?

To mi se ne čini pametnim… Teško mi je ne biti blizu ove priče. U izvjesnom smislu osjećam kao da sam profesionalno zakazala. Da sam luzer jer nisam ispunila očekivanja. A tu odgovornost shvaćam vrlo ozbiljno. U osnovi osjećam da mi je u krvi da budem ondje.

Oporavak novinarke koja se proslavila 2001. intervjuom s generalom Babajanom, zapovjednikom Sjeverne alijanse koju podupiru SAD i Velika Britanija u Afganistanu, u njezinom domu u predgrađu Washingtona D.C. navodno teče vrlo dobro, a glavna vanjsko-politička izvjestiteljica CBS-a zavjetovala se vratiti na posao.

Inače, bivši model za kupaće kostime jednom je za svoj privatni život rekla da je to ‘krma za tabloide’, jer ju je suprugova bivša žena optužila da je razorila njihov brak, a navodno se udvarala i jednom kolegi u vrijeme kad je već bila u vezi sa Joeom Burkettom, s kojim ima dvogodišnjeg sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:30