SVI SU DOBRO

'EVO, UPRAVO SMO NA IZLETU U SAHARI' Nakon pokolja u Tunisu samo manji broj hrvatskih turista zatražio hitnu evakuaciju

Tuniske vlasti krenule su u zatvaranje radikalnih džamija i uvele zabranu crne, islamističke zastave nakon što je ISIS preuzeo odgovornost za napad
 AFP

Svi Hrvati koji su u Tunisu, njih 78, dobro su, a desetak ih je izrazilo želju da se hitno vrate u Hrvatsku - rekao nam je Zvonimir Frka Petešić, hrvatski veleposlanik u Maroku koji pokriva i Tunis. Naravno, strah i nervoza prisutni su i kod hrvatskih turista poslije masakra koji je doveo cijeli Tunis u gotovo izvanredno stanje. Naši diplomati u stalnom su kontaktu s građanima Hrvatske u različitim tuniskim gradovima, pa ako i drugi izraze želju za povratak, organizirat će se prijevoz čarterima.

Iz agencije Sunčani odmor, preko koje su gotovo svi turisti putovali u Tunis, jučer nam je potvrđeno da je sedam hrvatskih turista zatražilo hitan povratak u Hrvatsku i oni se već danas vraćaju preko Venecije. Ostali se, prema rasporedu, u Hrvatsku vraćaju 1. srpnja. U međuvremenu su hrvatski diplomati stupili u vezu s jednom ženom koja ima hrvatsku putnovnicu a individualno je došla u Tunis, s tim da u nedjelju putuje u Hrvatsku. Naših radnika u Tunisu nema, za razliku od susjednog Alžira.

Tragičan epilog

Konačni epilog tragičnog pokolja je 39 mrtvih i 35 ranjenih, a tuniske vlasti užurbano rade na identifikaciji žrtava. Najviše je među žrtvama Britanaca, ali ima i Belgijanaca i Nijemaca. Tijekom subotnjeg jutra dvadesetak zrakoplova prevezlo je turiste iz Belgije i Velike Britanije u njihove zemlje, a hitno će se evakuirati ukupno 2500 Britanaca i 600 Belgijanaca. Britanska agencija Thomson Holidays otkazala je sva putovanja u Tunis za sljedeći tjedan, a povlače se turisti i s Kanarskih otoka! Evakuaciju su najavili i Slovaci, a masovno stižu otkazi rezervacija iz cijele Europe.

ISIS je preuzeo odgovornost za napad i objavljena je fotografija napadača Abu Yahya-al-Qirawanija, s tim da preživjeli turisti ne mogu potvrditi je li to ista osoba koja je hladnokrvno pucala na plaži. U prvim izješćima govorilo se da su ukupno tri osobe sudjelovale u terorističkom napadu, ali ministarstvo vanjskih poslova Tunisa potvrdilo je da je napadač bio sam i da je ubijen. Lokalni radio javlja da je ipak imao pomagača koji je uhićen. Tuniske vlasti nisu imenovale napadača, samo je rečeno da je dvadesettrogodišnji student, te da je studirao računarstvo u Kairouanu. Istraga se intenzivno nastavlja, a ispitani su i roditelji mladića koji je počinio masakr. Neslužbeno, ime napadača je Seifeddine Rezgui, a na društvenim mrežama povezanim sa skupinom Islamska država objavljena je fotografija mladića i ime Abu Yahya-al-Qirawanija, za kojeg se tvrdi da je u ime skupine počinio napad. Prema dosadašnjoj istrazi, čini se da je napad bio inspiriran ISIS-om, ali da mladić nije pripadao toj organizaciji. Tuniske vlasti imaju podatke da je pripadao skupini Islamsko sveučilište mladih, ali njegov je dosje čist. Nije bio na treninzima u kampovima u Libiji niti je putovao u inozemstvo. Sve se dogodilo u roku od pet minuta, a napadač je prokrijumčario strojnicu AK-47 u suncobranu i došao morem do hotelskog resorta. Bio je odjeven kao turist i nosio je crne kratke hlače i majicu.

Nakon što je ubio prve žrtve na plaži, produžio je prema bazenu i predvorju, a ubijen je na hotelskom parkiralištu. Oni sretniji uspjeli su pobjeći u more.

IS preuzeo ‘zasluge’

”Mislili smo u jednom trenutku da je vatromet, a onda sam vidio mrtva tijela. Bože, to je pucnjava”, ispričao je jedan od preživjelih britanskih turista. Konobari su gostima vikali “bježite”, a sve se odvijalo nevjerojatnom brzinom i u konfuziji. Nakon tridesetak minuta u hotelski resort stigle su jake policijske snage, a nije jasno zašto im je tako dugo trebalo. “Sve vrijeme bio sam u smrtnom strahu, sakrio sam se u strojarnicu ispod zemlje”, rekao je Khmais Bouzayane, jedan do djelatnika hotela.

Mrtva tijela turista vlasti su u subotu prenijele iz Soussea u glavni grad Tunis. Gotovo svi hoteli u Tunisu ograđeni su zidom ili žicom, a na ulazu stoje naoružani vojnici i policija. Ubuduće će Tunižani postavljati i naoružane vojnika na plažama, ali pitanje je hoće li turisti pod tim okolnostima željeti u Tunis. Osobito nakon što je IS preuzeo odgovornost za napade.

Milohnić: Krvava plaža danas je strogo zatvorena

Atmosfera među putnicima je u redu i nakon jučerašnjeg dana vratili smo se predviđenom programu. Evo, upravo smo sada na izletu u Sahari, rekao nam je jučer Davor Milohnić, vodič hrvatskih turista u Tunisu, predstavnik agencije Sunčani odmor. No, dan nakon terorističkog udara na plažu pokraj popularnog turističkog mediteranskog kompleksa, sedam od 77 hrvatskih putnika, koliko ih se trenutačno nalazi u Tunisu, izrazilo je želju da se ranije vrati kući, potvrdio je Milohnić. - Posjetili smo sve putnike i ja sam jučer hodao od hotela do hotela u kojem su smješteni kako bih ih sve posjetio. Situacija se smirila, a većina želi nastaviti s putovanjem i kući se vratiti 1. srpnja, kako je predviđeno - rekao je Milohnić. Za sve ostale, kaže, agencija će pokušati naći rješenje. Plaža na kojoj se dogodio napad odsječena je i na njoj očevid trenutačno obavljaju forenzičari, kaže nam Milohnić, no, ističe, na ulicama je sve kao i obično i jedina je razlika što se sada može vidjeti dvostruko više policije. Na pitanje kako reagiraju drugi turisti i što je s evakuacijom, Milohnić je odgovorio da “strani turoperatori organiziraju povratak onima koji to žele” i kako će se, prema informacijama koje ima, za njih organizirati čarter letovi. No, zasad je većina hrvatskih turista, koji su ostali u hotelskim sobama, odlučila da će ostati do kraja.

U MVEP-u kažu da su dobili pozive nekoliko članova rodbine hrvatskih turista u Tunisu kojima su najbliži rekli da se žele vratiti ranije kući. Glasnogovornica Danijela Barišić rekla nam je kako se tim članovima rodbine turistička agencija u Zagrebu nije javljala. U agenciji Sunčani odmor Ana Franić nam je rekla da još uvijek čekaju službeno priopćenje MVP-a “sukladno čijim će odlukama poduzimati daljnje korake”. ( A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:03