BORCI STIGLI U JEMEN

'EVO NAS, DOŠLI SMO VAM ODSIJECATI GLAVE' Džihadisti iz ISIS-a krenuli u brutalni pohod na novu državu

 AFP

Nakon što je proglasila kalifat na području Sirije i Iraka, a njezini su borci preuzimali odgovornost za masakre u Libiji i u Tunisu, Islamska se država hvali da je krenula u pohod na novu državu. U videosnimci koja se pojavila na internetu tvrdi se da su borci ISIS-a došli u Jemen, u kojemu već neko vrijeme divlja građanski rat, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom prije nekoliko je tjedana ondje pokrenula vojnu intervenciju.

Spomenuta je intervencija usmjerena ponajprije protiv šijitskih gerilaca Hutija, a čini se da će Saudijci u borbi s njima imati saveznika u vidu ISIS-ovih džihadista, nadaleko poznatih po krajnje brutalnim metodama, koje uključuju odsijecanje glava zatočenim protivinicima.

Upravo dekapitacije obećava jedan od boraca koji se ukazuje negdje na polovici 9-minutnog videa, koji prikazuje džihadiste kako pucaju iz kalašnjikova, pužu po pijesku i marširaju negdje usred jemenske pustinje.

'Evo nas u Jemenu, naši su ljudi žedni vaše krvi kako bi osvetili sunite i vratili okupiranu zemlju', govori ISIS-ov borac izravno se obraćajući Hutijima, koji su uz logističku podršku Irana prije nekoliko mjeseci digli ustanak i srušili krhku vlast predsjednika Hadija.

Snimka se na internetu pojavila u četvrtak, nedugo nakon što je ISIS preuzeo odgovornost za jedan bombaški napad u Jemenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13