DOBRE VIJESTI ZA EU I NAS

EUROZONA KONAČNO IZAŠLA IZ RECESIJE Nakon dugog i teškog pada, polagano stižu prvi znakovi oporavka EU gospodarstva

Eurozona je u drugom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a prvi put nakon 2011. i time je završila najdužu recesiju u 14-godišnjoj povijesti
 Davor Pongračić/CROPIX

Eurozona je u drugom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a prvi put nakon 2011. i time je završila najdužu recesiju u 14-godišnjoj povijesti. Tako ocjenjuju analitičari uoči Eurostatove objave podataka u srijedu za razdoblje od travnja do lipnja, a nakon šest kvartala uzastopnog pada procjenjuju da je BDP 17 zemalja eurozone porastao skromnih 0,2 posto.

Pozivajući se na nacionalne statistike, kako navodi Bloomberg, njemački je BDP porasto 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, neznatno više od očekivanja, a to se pripisuje smirivanju situacije u zemljama pogođenim krizom. U Španjolskoj je BDP pao 0,1 posto iako su svi očekivali snažnije potonuće, a zaustavljen je i trend kontinuiranog rasta nezaposlenosti.

Treći mjesec uzastopno, prema podacima Europske komisije, raste i povjerenje potrošača, a prvi put u dvije godine porasla je i proizvodnja. Prve procjene hrvatskog BDP-a u drugom kvartalu DZS će objaviti 30. kolovoza, ali izlazak iz recesije još se ne predviđa. Podaci govore da su izvoz i proizvodnja nastavili silazni trend, a jedino je promet u trgovinama zabilježio blagi rast. No ako dođe do oporavka eurozone, to će pomoći i hrvatskoj ekonomiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:29