ŠVEDSKA IZUZETAK

'EUROPSKI LIDERI, SRAMITE SE' Amnesty kritizira bezdušnost Europe jer odbija sirijske izbjeglice

 AFP

Europski lideri trebali bi se sramiti zbog toga koliko su malo izbjeglica iz Sirije spremni primiti, poručila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Samo deset članica EU prihvatilo je izbjeglice, i to sve skupa ne više od 12.000. Pritom Velika Britanija i Italija nisu htjele prihvatiti baš nikog.

Lideri EU se brane da su oni zato skupili financijsku pomoć za prognane iz Sirije: ukupno su prikupili 1,3 milijardu eura, što je po mišljenju Europljana najvažnije, jer je još uvijek u Siriji interno prognanih 6,5 milijuna, a oko 2,3 milijuna u okolnim zemljama.

Po podacima UNHCR-a, najviše je sirijskih izbjeglica, 838.000, u Libanonu, zatim 567 tisuća u Jordanu, 540 tisuća u Turskoj, te 207 tisuća u Iraku i 129 u Egiptu. Oko 6000 Sirijaca ove je godine ušlo u Bugarsku i bugarska je zatražila financijsku pomoć Bruxellesa za njihov smještaj.

Jedina europska zemlja koja se humano otvorila izbjeglicama u nevolji je Švedska. Više od 14.000 Sirijaca zatražilo je azil u toj zemlji u zadnje dvije godine. Njemačka je primila tisuću izbjeglica i planira primiti još devet tisuća. EU razmatra mjere kako da ojača svoje granice i zaustavi priljev ilegalnih imigranata morskim putem preko Mediterana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06