NOVE SMJERNICE

Europska komisija želi koordinirano i postupno ublažavanje mjera protiv koronavirusa

Ursula von der Leyen
 AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak će predložiti smjernice za daljnje korake u suočavanju s posljedicama koronavirusa i postupno ublažavanje mjera koje su uvedene prije više od mjesec dana.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da su ove smjernice zamišljenje kao preporuke, a države članice same će procijeniti koje konkretne korake poduzeti. No očito je cilj Europske komisije da ovaj put, za razliku od početka krize kad je svaka država djelovala samostalno, bude više koordinacije i konzultacija među državama kako ne bi imale negativan utjecaj na susjedne države.

Smjernice i preporuke Europske komisije u ponedjeljak su poslane državama članicama s kojima se one razmatraju prije današnjeg usvajanja. Poruka je EU da pri ublažavanju ograničenja države članice razmisle i o utjecaju na druge države, a ne samo unutar svojih granica. Držanje granica otvorenima za robu, prije svega medicinsku opremu i prekogranične radnike ostaje nužno.

Očekuje se da će i dalje, barem do 13. svibnja, na snazi ostati zabrana ulaska u EU za državljane trećih zemalja kao privremena mjera zaštite protiv koronavirusa.

Neke države, poput Austrije, Danske, Španjolske i Češke, već su počele s postupnim ublažavanjem mjera. Neke druge javile su da je virus već počeo popuštati jer se širenje usporilo, ali nema previše prostora za opuštanje jer će kretanje virusa i dalje najviše ovisiti o poštivanju mjera.

Europska unija bila je suočena s kritikama zbog kaotičnog i neusklađenog načina reagiranja na pojavu koronavirusa. Države su samostalno, često i bez najava, uvodile mjere koje su uključivale i jednostrano zatvaranje granica, zabranu izvoza medicinske opreme te ograničavanje kretanja. Ovaj put EU želi više reda u postupcima ukidanja mjera. Zato su države članice tražile od Europske komisije izradu smjernica za izlaz iz ove situacije.

Komisija je bila spremna još prošli tjedan usvojiti te smjernice, ali su države članice tražile da se s time pričeka kako se ne bi te poruke shvatile kao poziv na naglu promjenu ponašanja i to uoči Uskrsa. U tim smjernicama, kako kažu u Komisiji, bit će jasno da mjere trebaju biti postupne i imati prije svega na umu interes građana i njihovo zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:48