960 MILIJARDI EURA PREMALO?

Europarlamentarci protiv EU proračuna: Ne želimo štedjeti

European Council President Herman Van Rompuy speaks during a media conference at an EU Summit in Brussels on Thursday, June 28, 2012. European leaders gathering Thursday in Brussels are set to sign off on a series of measures to boost economic growth but expectations of a breakthrough on the pooling of debt have fallen by the wayside. (AP Photo/Virginia Mayo)
 AP

Bitka za višegodišnji financijski okvir Europske Unije između Europskog parlamenta s jedne strane te Vijeća i Komisije s druge počela je jučer u Bruxellesu prvom raspravom u Odboru za proračun.

Težak kompromis

Sve važne stranačke skupine gotovo su jednoglasno najavile da će srušiti teško usvojen kompromis koji su na posljednjem summitu EU dogovorili šefovi država ili vlada zemalja članica. Taj višegodišnji financijski okvir većina europarlamentaraca doživljava kao nešto što ne odgovara potrebama za rast gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta, odnosno kao korak unatrag jer se zajednički proračun Europske Unije prvi put smanjuje. Dogovorenu odluku Vijeća na raspravi je branio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy .

- Morali smo pronaći rješenje za tri parametra: visinu, prioritete i izvore sredstava. Smanjenje od tri posto nije korak unatrag za Europu. Kao i svugdje u Europi, cilj je učiniti više s manje novca. Više Europe ne znači nužno i više novca - istaknuo je u svom govoru Van Rompuy.

Mogućnost blokade

Prema tom dogovoru proračun EU od 2014. do 2020. godine iznosit će 960 milijardi eura.

- Nema dovoljno novca čak ni za smanjenje siromaštva. Porast siromaštva je prisutan čak i u Njemačkoj - rekao je Hannes Swoboda, šef skupine socijalista u Europskom parlamentu, kojoj pripadaju i SDP i Hrvatski laburisti.

Parlament ima mogućnost spriječiti usvajanje ovog višegodišnjeg financijskog plana i ako je suditi prema prvoj raspravi, sve vodi u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:18