STRASTVEN GOVOR

EUROPARLAMENT POPUT STADIONA Bujica napada na Tsiprasa: 'Lažete narodu, posao obavljate - katastrofalno!'

'Potreban nam je program rasta. Bez rasta ne možemo izaći iz krize,' kazao je Tsipras
 AFP

NOVO 11:15 - U svojem kratkom govoru, Marine Le Pen također je pozvala Tsiprasa da izađe iz 'čeličnih ralja' eura. Iako su Farage i Le Pen u svojim govorima ohrabrivali Tsiprasa, čini se kao da mu njihova podrška ne odgovara, kao ni njihovi pozivi za izlaskom iz eurozone.

------------------

11:10 - Europskom parlamentu obratio se britanski zastupnik UKIP-a Nigel Farage.

- Europski projekt počinje umirati. Moramo shvatiti zašto EU ne radi. Cijeli se Mediteran zatekao u pogrešnoj valuti.

- Zemlje Europe su različite, a ako ih pokušate spojiti bez da prvo zatražite pristanak njihovih naroda, to neće funkcionirati. Kontinent je sada podijeljen na sjever i jug. Postoji novi Berlinski zid, i zove se Euro.

- Gospodine Tsipras, vaša država nikad nije smjela prihvatiti Euro, ali su vas prisilili. Kada su pokrivali dugove, nisu pokrivali dugove naroda, već dugove banaka.

- Ako imate hrabrosti, trebate izvesti grčki narod iz eurozone s visoko podignutom glavom. Da, bit će teško prvih par mjeseci, ali s devalviranom valutom i prijateljima diljem svijeta, oporavit ćete se, zaključio je Farage.

------------------

10:55 - Rekli ste da su Grci uložili značajne napore, i to je istina. Ali oni koji nisu uložili značajne napore su grčka politička kasta. Predložite neko rješenje, rekao je vođa europskih liberala Guy Verhofstadt.

- Imam dojam da već pet godina hodamo u snu prema grčkom izlasku iz eurozone. A u zadnje vrijeme imam dojam da trčimo prema grčkom izlasku iz eurozone.

- Na kraju nećete vi platiti cijenu, nećemo mi platiti cijenu, platit će ju grčki narod, rekao je Verhofstadt.

- Morate zaustaviti klijentelistički sustav. Morate postaviti zakone u tu svrhu, a ne ga koristiti. Prošli tjedan postavljeno je trinaest direktora, od toga 12 iz Syrize, a samo jedan koji ne zna što je. Ulazite u zamku PASOK-a, postajete dio problema.

Tsiprasu je po prvi put nakon njegovog govora postalo vidljivo neugodno.

- Morate transformirati javne banke u privatne, otvoriti tržište, zaustaviti privilegije u vašoj zemlji. Privilegije vlasnika brodova, privilegije ortodoksne crkve, privilegije političkih stranaka...

- Vi ste jedini političar koji može zaustaviti sustav u Grčkoj. Morate ponuditi paket reformi. Imate izbor i vrlo je jednostavan. Kako želite da vas se pamti. Kao izborna nesreća, koji je osiromašio svoj narod, ili kao stvarni revolucionarni reformator. Pokažite da ste istinski vođa, a ne lažni prorok, rekao je Verhofstadt uz masovne ovacije zastupnika.

------------------

10:45 - Njemački konzervativni eurozastupnik Manfred Weber u svojem je obraćanju parlamentu napao Tsiprasa bez zadrške.

Istaknuo je kako su on i njegov, sad već bivši, ministar Janis Varoufakis vrijeđali europske dužnosnike, optuživali ih za zastrašivanje i nazivali teroristima, no da se Tsipras ni za što od toga danas nije ispričao.

- Plješću vam zastupnici UKIP-a, plješću vam zastupnici Marine Le Pen, čestitao vam je i Castro. Gospodine Tsipras, ekstremisti Europe vam aplaudiraju. Okružili ste se s pogrešnim prijateljima, izjavio je Weber, uz glasno negodovanje prozvanih zastupnika.

- Umjesto da drže referendume, druge zemlje članice su provele reforme i fiskalnu konsolidaciju. Vaše upravljanje zemljom bilo je katastrofalno.

- Grčkom narodu govorite neistine. Rezanje dugova neće naškoditi bankarima, naškodit će medicinskim sestrama u Slovačkoj, službenicima u Finskoj, drugi će plaćati vaše dugove.

- Što ako sutra u Slovačkoj bude referendum o tome treba li vratiti grčke dugove? Dosta smo imali nacionalnog. Europa nije zbroj nacionalnih referenduma, Europa je zajednički kompromis, rekao je Weber.

------------------

STRASSBOURG - Grčki premijer Alexis Tsipras obratio se danas zastupnicima Europskog parlamenta u govoru koji se doimao prvenstveno kao da je namijenjen za grčke glasače.

Pohvalio je grčki narod zbog njihovog ‘hrabrog odgovora’ i naglasio kako to nije odluka o rascjepu s Europom, već odluka o povratku osnovnim principima Europe.

- Poruka ovog referenduma jest da će Europa biti demokratska, ili će imati iznimne probleme preživjeti, rekao je Tsipras.

- Potreban nam je program rasta. Bez rasta ne možemo izaći iz krize, kazao je Tsipras, tvrdeći da je njegova zemlja pretvorena u laboratorij za mjere štednje.

Tsipras je rekao kako je poslao zahtjev Europskom mehanizmu za stabilnost, i da se nada da će se doći do dogovora.

- Ovo nije ekskluzivno grčki problem, ovo je europski problem, a europski problemi zahtjevaju europska rješenja, zaključio je uz pljesak grčkih zastupnika, ali i zastupnika UKIP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:34