GLASNOGOVORNIK EU

Europa upozorava Sloveniju: Pitanje Ljubljanske banke ne treba vezati uz Hrvatski ulazak u EU

Hrvatski pristupni ugovor bit će ratificiran na vrijeme, a pitanje Ljubljanske banke ne treba vezivati uz proces pristupanja - rekao je jučer Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Europske Unije Štefana Fülea

- Hrvatski pristupni ugovor bit će ratificiran na vrijeme, a pitanje Ljubljanske banke ne treba vezivati uz proces pristupanja - rekao je jučer Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Europske Unije Štefana Fülea.

Europska komisija nastavlja poticati obje strane da traže uzajamno prihvatljivo rješenje za to pitanje i vjeruje da će sve zemlje članice ratificirati Ugovor o pristupanju, koji su potpisale 9. prosinca, na vrijeme kako bi Hrvatska pristupila 1. srpnja 2013.

Priprema za ulazak

Stano je istaknuo kako pitanje Ljubljanske banke nije predmet procesa proširenja.

- No, važno je da dvije zemlje riješe to važno pitanje, koje ima i multilataralne implikacije, zbog uključenosti ostalih sukcesijskih zemalja - rekao je Stano.

U izvješću o monitornigu koji bi Europska komisija sutra trebala prihvatiti navodi se da Hrvatska općenito ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora. Riječ je o pretpristupnom monitoringu koji je uveden kako bi se osiguralo da zemlja u EU uđe potpuno spremna, a ovo izvješće ne daje nikakva povoda nekoj državi članici EU da odugovlači s ratifikacijom pristupnog ugovora.

S druge strane, vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podržao je krajem rujna politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora s EU uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Horvat izjavio je prošli tjedan da je rješenje pitanja Ljubljanske banke obveza koju je Hrvatska već prihvatila te je u tom smislu povezana s priključenjem Hrvatske Europskoj Uniji.

Suglasnost u Odboru

Rekavši da reagira povodom izjave hrvatske ministrice za vanjske i europske poslove Vesne Pusić da ona ne vidi kako bi pitanje Ljubljanske banke i ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora mogli biti povezani, Horvat je u posebnoj izjavi za javnost naveo da slovenski parlament smatra da su “rješenje pitanja Ljubljanske banke i poštovanje međunarodnih obveza i dogovora povezani s odlučivanjem slovenskih zastupnika o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora”.

Dodao je da je parlamentarni odbor tako nedavno zaključio usuglašavanjem svih članova, bez obzira na stranačku pripadnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:58