SHUTTLE DIPLOMACIJA

EU zaustavlja rat u Ukrajini ili nameće nove sankcije Rusiji

Kerry: Ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da ruski borci prelaze granicu i vode separatiste u borbama protiv Ukrajinaca
 AFP

Snijegom zameten Kijev krajem tjedna bio je centar nove, ad hoc mirovne inicijative udruženih snaga Europske unije i Sjedinjenih Država, koje nastoje zaustaviti eskalaciju sukoba na istoku i jugoistoku Ukrajine.

O tome kako se može zaustaviti rat u Ukrajini razgovori će se nastaviti na münchenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se tijekom vikenda održava u Njemačkoj, a na kojoj će biti svi glavni pregovarači, vojni i sigurnosni eksperti te diplomati iz cijelog svijeta. Očito je došao trenutak za nove mjere i odluke jer ukrajinski sukob predugo traje da bi ga se moglo tolerirati.

Konkretnija pomoć

Osim toga, Europa gleda i vlastite ekonomske i političke interese; ne treba joj kriza na europskom istoku, a i ekonomski slabi zbog sankcija koje je morala uvesti Rusiji. Zato se europski lideri nadaju da bi hladnih glava trebalo ponovno sjesti za stol i zaustaviti rat. Sukobi su se ponovno zaoštrili protekli tjedan kada je srušen mirovni sporazum iz Minska. Napadi na istoku i jugoistoku zemlje postali su sve žešći, a broj mrtvih je opet počeo rasti pa su europski lideri, pojačani američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, krenuli u novu inicijativu. U maniri shuttle diplomacije, Angela Merkel i François Hollande odlučili su iznenada zajednički posjetiti Kijev i potom Moskvu kako bi pokazali volju i spremnost europskih zemalja u zaustavljanju sukoba. Pozicija SAD-a i EU nije posve jednaka: Merkel i Hollande žele ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i ruskog šefa države Vladimira Putina dovesti za isti stol kako bi se pregovori nastavili, a američka strana sklonija je konkretnije pomagati.

Prethodno, Porošenko je rekao američkom državnom tajniku da Ukrajina očekuje od članica NATO-a, a prije svega od SAD-a, da pomognu slanjem oružja, na što Kerry nije javno reagirao. Ipak, rekao je ono što europski lideri nisu, a to je da je ruska agresija golema prijetnja i da se ono što se događa na istoku Ukrajine ne smije više tolerirati. Amerika želi diplomatsko rješenje, ali istodobno Washington - za razliku od Europe - oštro dodaje da ne mogu niti zatvarati oči na činjenicu da ruski tenkovi prelaze granicu i ulaze na ukrajinski teritorij.

Širenje dezinformacija

-Ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da ruski borci u neoznačenim uniformama prelaze granicu i vode separatiste u borbama protiv ukrajinske vojske”, rekao je Kerry u Kijevu. Moskva sve to opovrgava, tvrdi da ne daje materijalnu podršku pobunjenicima te oštro uzvraća da se radi o namjernoj kampanji širenja dezinformacija.

EU ima nešto blaži stav od SAD-a, ali je spremna nastaviti s politikom sankcija, makar joj uvelike idu na štetu.

Dobri odnosi

Zbog ranijih dobrih odnosa s Putinom dirigentsku palicu u novim diplomatskim naporima preuzela je njemačka kancelarka, dok Hollande treba jamčiti europsko zajedništvo i spremnost da pomogne u rješavanju krize. Ako ne bude rezultata, EU će pokrenuti novi val sankcija pa je ova europska inicijativa posljednja opomena Kremlju da pomogne u zaustavljanju rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:16