UNATOČ PRIMIRJU

EU zasad ne odustaje od sankcija protiv Rusije

 AFP

BRUXELLES - Europska unija vjerojatno će na sastanku veleposlanika idući tjedan zadržati sankcije uvedene Rusiji, rekli su u četvrtak diplomati.

Sastanak je organiziran radi ocjene napretka u provođenju ukrajinskoga mirovnog procesa.

Kad je početkom rujna EU prihvatio najnovije sankcije Rusiji zbog njezine umiješanosti u ukrajinsku krizu, veleposlanici EU dogovorili su se da će do kraja mjeseca ocijeniti primjenu toga plana.

S obzirom na stanje na terenu, rekao je predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy, EU-ove sankcije mogu biti dopunjene, obustavljene, ili čak potpuno povučene.

Prekid vatre između proruskih separatista i ukrajinske vojske na istoku zemlje stupio je na snagu 5. rujna i odonda su ga redovito kršili, a "napokon je profunkcionirao", rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Po mojem mišljenju, uvjeti zasad nisu zreli za mijenjanje smjera", rekao je jedan EU-ov dužnosnik uoči sastanka u utorak.

Veleposlanici će vjerojatno zaključiti da u Ukrajini ima pozitivnih pomaka i ostaviti otvorenu mogućnost ublažavanja sankcija ostvari li mirovni proces dovoljan napredak, rekao je taj diplomat koji je želio ostati anoniman.

Za ukidanje bilo kojih sankcija nužna je jednoglasna odluka, a čini se malo vjerojatnim da bi se to moglo postići, ocijenio je drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55