TRAŽI SE OBRAČUN S KORUPCIJOM

EU Srbiji: Uvjet za pregovore je hapšenje tajkuna i političara

 AFP

Nakon što je dobila kandidaturu za članstvo u EU, Srbija bi uskoro mogla dobiti i svoga Polančeca, a možda i Sanadera. EU i od Srbije zahtijeva obračun s korupcijom na najvišoj razini, i to već na početku pregovora.

Drugačiji raspored

- Ranije su se poglavlja 23 i 24 rješavala na kraju, ali od ovog ljeta to će prvo morati biti riješeno - izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin . Zbog pregovora oko poglavlja 23 o pravosuđu, koje nam je ostalo na kraju, Hrvatska je krenula u masovan obračun s elitnom korupcijom, koja je rezultirala uhićenjem bivšeg premijera, osudama ministara i istragom protiv vladajuće stranke. Glavni uvjet za pregovore s EU bit će uhićenje političara i tajkuna umiješanih u kriminal, objavio je beogradski tabloid Kurir . Prvo će početi Crna Gora.

- U lipnju ove godine, kad počnu pregovori, Crna Gora će odmah otvoriti poglavlja 23 i 24, koja se tiču borbe protiv korupcije i kriminala - rekao je Kacin za Kurir.

‘Bit će mi zadovoljstvo’

Na pitanje hoće li se i u Srbiji dogoditi “slučaj Sanader”, Kacin kaže da na to mora odgovoriti Beograd. Direktor policije Srbije Milorad Veljović odmah je poručio da nitko neće biti zaštićen.

- Bit će mi zadovoljstvo da hapsim! - izjavio je. Vladajuća Demokratska stranka predsjednika Borisa Tadića zatražila je da se preispita odakle oporbenjaku Velimiru Iliću bazen i tridesetak nekretnina. Bazen od 20.000 eura naslijedio sam od tate, odgovorio je Ilić, i zatražio istragu bogatstva DS-ova Dragana Đilasa (“uvećao imovinu 8 puta kao gradonačelnik Beograda”) i Tadićevih savjetnika Srđana Šapera i Nebojše Krstića, bivših Idola. Trojica prozvanih vlasnici su marketinških agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:30