DUG PROCES

EU OTVARA PREGOVORE SA SRBIJOM Vučić potvrdio da će 14. prosinca otvoriti prva poglavlja

 Foto: HINA / pool / CROPIX

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini. Nakon sastanka Vučić je potvrdio da će Srbija 14. prosinca otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, piše Al Jazeera Balkans .

Srbijanski je premijer rekao: "Prva i najvažnija stvar o kojoj smo razgovarali za nas je otvaranje prvih poglavlja. Mislim da je Srbija to svojim napornim radom zaslužila i 14. prosinca, a mislim da je i gospođa Mogherini to potvrdila, očekujemo otvaranje prvih poglavlja".

Vučić je medijima kazao i da se razgovaralo o odnosu Kosova i Srbije: "Srbija želi nastavak dijaloga. Ima još mnogo stvari koje se tiču konkretnih problema ljudi koji žive na Kosovu, Srba i Albanaca, koje možemo i želimo riješiti te smo spremni ići u Bruxelles i kroz posredničku ulogu gospođe Mogherini razgovarati o rješavanju tih problema".

Mogherini je pak pohvalila Srbiju da je obavila sjajan posao tokom predsjedavanja OESS-om, u kojem je ključna stvar - suradnja.

"To je osnova za našu sigurnost i osnova našeg rada u regiji. To je osnova i zajedničkog rada u protekloj godini, po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, godine u kojoj smo toliko stvari doživjeli. EU i ja osobno jamčimo koliko je god moguće i jednoj i drugoj strani nesmetanu implementaciju sporazuma, kao i nastavak dijaloga”, rekla je Mogherini.

Ona je također potvrdila da Srbija 14. prosinca može očekivati otvaranje dva poglavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:45