BROJNE ŠPEKULACIJE

ERDOGAN SKLOPIO PAKT S ISLAMSKOM DRŽAVOM? 'Obećao im je mir u zamjenu za 49 turskih talaca'

ANKARA - Turski predsjednik odbija otkriti što je ponudio militantima Islamske države u zamjenu za 49 turskih talaca koji su mjesecima bili zatočeni u Iraku te opovrgava kako je platio otkupninu za zatočene diplomate i članove njihovih obitelji.

Militanti IS-a zarobili su turske diplomate u lipnju, prilikom osvajanja Mosula. 'Nismo se pogađali oko novca', izjavio je Recep Tayyip Erdogan. 'Riječ je o diplomatskim i političkim pregovorima i ovo je diplomatska pobjeda.'

Oslobođeni taoci u subotu su trijumfalno prevezeni u Ankaru, ali njihovo oslobođenje prate brojne špekulacije. Erdogana sve češće napadaju kako nije dovoljno čvrsto zatvorio granicu sa Sirijom preko koje prelaze pošiljke oružja, zalihe, ali i borci koji se žele pridružiti militantima.

Pretpostavlja se da je turska obavještajna agencija MIT odigrala ključnu ulogu u oslobađanju taoca, a neki tvrde kako je Erdogan obećao da Turska neće sudjelovati u napadima na IS u zamjenu za taoce.

Sve više zagovornika ima teorija prema kojoj su taoci zamijenjeni za tri visokopozicionirana člana militanata koji su bili u turskim zatvorima. Ova teorija dobiva sve više na težini pošto je Erdogan odbija opovrgnuti: 'Bez obzira je li bilo ili nije bilo razmjene – 49 naših građana se vratilo u Tursku, a takvo što ne bih mijenjao za ništa'.

Oslobođeni taoci nisu ozlijeđeni i s njima su militanti postupali bolje nego sa zatočenim zapadnjacima, isključivo zbog toga što su muslimanske vjeroispovijesti. No, prisilili su ih da gledaju snimke smaknuća Jamesa Foleyja, Stevena Sotloffa i Davida Hainesa.

'Vole demoralizirati taoce', kaže generalni konzul Ozturk Yilmaz kojeg su militanti pokušali natjerati na izjavu pred kamerama prislonivši mu pištolj na glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:28