POVIJESNA POBJEDA

Erdogan ostaje turski premijer i nakon izbora: Od malog prodavača peciva do novog oca Turske

Strahovi da će Erdogan pretvoriti Tursku u islamsku državu ipak se nisu ostvarili, no prijetnja demokraciji mogla bi biti njegova agresivna narav

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan obećao je da će s opozicijom raditi na kompromisima nakon što je njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) na izborima u nedjelju osvojila većinu u parlamentu, ali nedovoljnu da bi bez suradnje s opozicijom mogla mijenjati ustav.

AKP će s osvojenih 49,9 posto glasova imati 325 od ukupno 550 zastupnika u parlamentu, samo pet manje od 330, koliko bi bilo potrebno da stranka bez pomoći oporbe stavi promjene ustava na referendum. Ipak, ostali su daleko od dvotrećinske većine od 367 zastupnika koja bi im omogućila da ustav mijenjaju i bez referenduma.

Potreban je kompromis

- Narod nam je poslao poruku da novi ustav treba napraviti kompromisom, konzultacijama i pregovorima. Nećemo zatvoriti svoja vrata, nego ćemo umjesto toga ići opoziciji - rekao je jučer Erdogan, za kojeg se spekuliralo da želi uvesti predsjednički sustav, pri čemu bi čelno mjesto u državi namijenio - sebi.

Analitičari tvrde da karizmatični Erdogan želi ostati zapamćen kao novi otac nacije, koji će od Turske napraviti globalnu silu, ali, za razliku od Mustafe Kemala Atatürka , koji je inzistirao na sekularizmu, pokazati i da je sve to moguće iako je riječ o muslimanskoj zemlji.

Karizmatičnom lideru kojeg obožavaju u ruralnim područjima i siromašnim dijelovima gradova već se sada pripisuju zasluge što je Tursku pretvorio u jednu od najstabilnijih ekonomija u svijetu, otvorio pregovore s EU, ali i što je u vlast uveo religiozne Turke koji su u prošlih osam godina njegove vladavine počeli zamjenjivati sekularnu elitu.

Vodio je Istanbul

Anegdota kaže da je Erdogan kao dijete po ulicama Istanbula prodavao pecivo i limunadu kako bi platio za vjersku školu. Kao gradonačelnik Istanbula - dužnost koju je obnašao od 1994. do 1998., dok nije završio u zatvoru zbog recitiranja pjesme koju su suci proglasili kršenjem kemalizma - zabranio je alkohol u kafićima u vlasništvu grada.

Njegova supruga Emina prva je žena predsjednika vlade moderne Turske koja kosu pokriva maramom. Strahovi da će AKP, koju je Erdogan osnovao 2001. s umjerenim članovima zabranjene islamističke stranke, pretvoriti Tursku u islamsku državu ipak se nisu ostvarili, no zbog Erdoganove eksplozivne naravi i agresivnog stila, mnogi su zabrinuti za budućnost demokracije u Turskoj.

To su obični banditi

Premijer - inače i bivši poluprofesionalni igrač nogometa - navodno teško podnosi kritike, opravdava uhićenja novinara i Kurda te gotovo paranoidno iza svakog neslaganja vidi urotu.

Tijekom kampanje prosvjednike protiv vlade nazivao je “banditima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:10