SVE VEĆA OPASNOST

EPIDEMIJA OSPICA STIŽE IZ DISNEYLANDA Zbog neodgovornih roditelja stradavaju i djeca premlada za cijepljenje

LOS ANGELES - Od početka ove godine, u američkim bolnicama se pojavljuje sve veći broj djece s osipicama, a zajedničko im je što su svi u jednom trenutku posjetili Disneyland.

Prije nešto više od dva tjedna bilo je devet potvrđenih slučajeva zaraze. Prošli tjedan brojka je narasla na 67, a do danas je zaraza potvrđena u čak 87 slučajeva. Četvrtina svih oboljelih završila je na bolničkom liječenju.

POVRATAK GOTOVO ISKORIJENJENE VRLO ZARAZNE BOLESTI U Sloveniji 21 oboljela osoba, među njima i jedno dijete

Ospice su službeno proglašene istrijebljenima 2000. godine, no zbog sve većeg broja roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, prošlu godinu su obilježile rastuće epidemije ove opasne bolesti.

U 2014. ukupno je potvrđeno 644 oboljelih - više nego što je zabilježeno u prethodnih 20 godina. No, žrtve nisu samo djeca čiji su roditelji odbili cijepljenje.

MRP cjepivo (ospice, zaušnjaci i rubeola) daje se u dvije doze, jednoj u dobi između 12 i 15 mjeseci, a jednoj u dobi između 4. i 6. godine života djeteta. Četvero zaražene djece bilo je mlađe od 12 mjeseci, i bilo je premlado da bi se cijepilo. Još jedanaestero djece imalo je između jedne i četiri godine, te još nije primilo drugu dozu.

Važno je napomenuti i da je cjepivo samo 99% učinkovito. Kod svakog stotog djeteta cjepivo ne stvara dovoljnu razinu imuniteta, i ono ovisi o imunitetu drugih. Čak šestero zaražene djece primilo je dozu cjepiva, no to ih nije zaštitilo od nove epidemije.

JESTE LI CIJEPLJENI? U Hrvatsku stigle ospice, od 1. siječnja devet prijavljenih slučajeva

Kako je i u Hrvatskoj sve veći broj roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, u ovoj je godini zabilježeno već devet slučajeva ospica, a stvaran broj zaraženih mogao bi biti i veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:53