MINISTRIMA PRIJETI SMJENA

Emir Kuvajta suspendirao parlament: Oporba sad neće moći ispitati ministra unutarnjih poslova

Ovakve ovlasti emiru daje kuvajtski Ustav u slučaju političke krize, kako bi dao više vremena za pregovore vladi i parlamentu
 AP

Emir Kuvajta, šejk Sabah al-Ahmad al-Sabah, u ponedjeljak je suspendirao parlament na mjesec dana, javlja kuvajtska novinska agencija KUNA, citirajući njegov dekret. Reuters prenosi kako ova odluka stupa na snagu svega dan prije nego što su članovi oporbe u sklopu parlamentarne istrage trebali ispitati ministra unutarnjih poslova šejka Ahmada al-Hamouda al-Sabaha u vezi Zakona o državljanstvu.

Ovakve ovlasti emiru daje kuvajtski Ustav u slučaju političke krize, kako bi dao više vremena za pregovore vladi i parlamentu. Ministar unutarnjih poslova inače je član vladajuće obitelji i jedan od najmoćnijih članova vlade nakon premijera.

Tema državljanstva osobito je osjetljivo pitanje u toj zaljevskoj državi , s obzirom na njezine izuzetno striktne kriterije.

Oporba se također sprema ispitati ministre nafte i obrane o različitim pitanjima, a pretpostavlja se da bi takva ispitivanja mogla dovesti do izglasavanja nepovjerenja vladi i smjene ministara.

Već je prošli tjedan ministar za socijalna pitanja i rad dao ostavku, nakon što je to mjesec dana ranije učinio i ministar financija, prisiljen na jednako ovakvo ispitivanje od strane oporbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:28