IZNUĐENO PRIZNANJE

EGIPAT OBJESIO ŠESTORICU ISLAMISTA Amnesty International: 'Objesili ste nevine ljude, bili su u pritvoru kad se zločin dogodio'

A man is executed by hanging just west of the capital Kuwait City on April 1,2013. Authorities in Kuwait hanged three convicted murderers, a Pakistani, a Saudi and a stateless Arab, in the first executions in the Gulf state since May 2007, the ministry of justice said. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT
 YASSER AL-ZAYYAT/AFP

Egipat je smaknuo šestoricu osuđenih muškaraca koji su prošle godine izveli napad na vojnike.

Šestorica obješenih muškaraca optuženi su da su članovi grupe militantne skupine 'Sinai Province' koja se obvezala na vjernost Islamskoj državi.

Proglašeni su krivim zbog ubojstva dvojice vojnika u ožujku 2014. godine. Ipak, borci za ljudska prava tražili su ponovno suđenje za okrivljenu šestorku, tvrdeći kako je suđenje bilo manjkavo.

Human Rights Watch i Amnesty International kazali su kako su trojica optuženih muškaraca u vrijeme napada bili u pritvoru te kako nikako nisu mogli ubiti vojnike u selu Arab Šarkas, sjeverno od Kaira.

Amnesty je opisao suđenje kao iznimno nepošteno i kazao kako su muškarci bili primorani priznati ubojstvo.

Militantna skupina Sinai Province izvršila je seriju napada na vojne mete na Sinaju otkako je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine.

Ta skupina izvela je brojne samoubilačke bombaške napade, ubojstva iz automobila te smaknuća i obezglavljenja.

Ime skupine prethodno je glasilo Ansar Beit al-Maqdis (Šampioni Jeruzalema), no naziv su promijenili u studenom 2014. kada su se obvezali na vjernost Islamskoj državi.

Optužena šestorka obješena je dan nakon što je sud u Egiptu optužio bivšeg predsjednika Mursija i još stotinu ljudi zbog organiziranja bijega iz zatvora i nasilja tijekom narodne pobune 2011.

Ubrzo nakon izricanja presude, napadač je ubio četvero ljudi, uključujući dvojicu egipatskih sudaca te državnog odvjetnika, u gradu al-Ariš na sjeveru Sinaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:41