VIRUS SE ŠIRI

EBOLA U SAD-u Pacijentu u Teksasu dijagnosticirali opaku bolest, ima vrućicu i povraća

A handout picture taken and released on August 7, 2014 by the Spanish Defense Ministry shows aid workers and doctors transferring Roman Catholic priest Miguel Pajares, who contracted the deadly Ebola virus, and Spanish nun Juliana Bonoha Bohe from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon their arrival in Spain. An elderly Spanish missionary infected with the deadly Ebola virus in Liberia landed in Madrid today, the first patient in the fast-spreading outbreak to be evacuated to Europe for treatment. AFP PHOTO / SPANISH DEFENSE MINISTRY / INAKI GOMEZRESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPANISH DEFENSE MINISTRY / INAKI GOMEZ" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 INAKI GOMEZ/AFP

Bolnica u teksaškom gradu Dallasu stavila je u izolaciju pacijenta za kojeg je potvrđeno da boluje od ebole, bolesti koja je dosad ubila više od 3000 ljudi diljem zapadne Afrike. Identitet i dob pacijenta nisu objavljeni, zna se tek da je avionom stigao iz Liberije, jedne od nekoliko afričkih zemalja kojima ova opaka bolest hara proteklih mjeseci.

Tu je državu napustio 19. rujna, a na tlo SAD-a kročio je dan kasnije, otkrio je direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraza (CDC) Thomas Frieden. U tom trenutku još nije pokazivao simptome, no četiri-pet dana kasnije pojavili su se vrućica i proljev, karaktersitčne pojave kod oboljelih.

Osoba je hospitalizirana u nedjelju, a sa sigurnošću je potvrđeno da je zaražena ebolom u utorak. U CDC-u na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj kasno u utorak po hrvatskom vremenu nisu htjeli reći kojim je poslom zaraženi bio u Liberiji, s kim je ondje komunicirao te na koji je način mogao doći u kontakt s virusom. Naveli su da žele sačuvati privatnost pacijenta.

'Mogu reći da je bolestan i da je na intenzivnoj njezi', izjavio je Edward Goodman, predstavnik teksaške bolnice u kojoj je pacijent zbrinut. Ekipa CDC-a poslana je u Dallas kako bi obavila dodatne testove.

Ovo je prvi put da je ebola dijagnosticirana na teritoriju SAD-a. Dosad je nekoliko zaraženih medicinskih djelatnika u strogo kontroliranim uvjetima posebnim avionima iz Afrike prebačeno na tretman u Ameriku.

Ranije spomenuti Frieden američku je javnost pokušao umiriti tvrdnjom da je ovo jedini poznati slučaj oboljenja u Teksasu. 'To je teška bolest, s visokom stopom smrtnosti, čak i uz najbolju njegu, no postoje prokušane javnozdravstvene metode kojom ju je moguće zaustaviti. Mi ćemo nesumnjivo ovaj slučaj držati pod nadzorom kako se virus ne bi proširio dalje', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:04