DOŠLA IZ AFRIKE

Ebola stigla u Škotsku

This picture taken on August 19, 2014 shows quarantine officers inspecting the Alpha Friendship, a bulk carrier registered in Greece that carries ores from the Pepel port in Sierra Leone, one of the Ebola-hit area in Western Africa, as the ship berths in the quarantine anchorage waiting for its entry in the port at Qingdao, in eastern China's Shandong province. Ebola has killed more than 1,220 people since it emerged in southern Guinea at the start of the year, spreading first to Liberia and cutting a gruesome and gory swathe through eastern Sierra Leone since May. CHINA OUT AFP PHOTO
 AFP

Škotske vlasti objavile su u ponedjeljak da je jedna osoba testirana pozitivna na virus ebole, a prema izvorima na koje se poziva BBC riječ je o medicinskoj sestri koja se u Glasgow vratila iz Sijere Leone gdje je pomagala u borbi protiv epidemije.

"Istražujemo sve moguće kontakte pacijentice i svatko tko bi mogao biti ugrožen bit će kontaktiran i praćen", objavila je škotska vlada, javlja AFP.

U priopćenju dodaje da je opasnost od zaraze vrlo mala jer je virus dijagnosticiran "na vrlo ranom stupnju".

Izvori BBC-a objavili su da je riječ o medicinskoj sestri smještenoj na posebnom odjelu Zarazne bolnice Gartnavel no da će uskoro biti prebačena na liječenje u londonsku bolnicu Royal Free.

U toj se londonskoj bolnici od kolovoza liječio Britanac William Pooley koji se također zarazio virusom ebole dok je pomagao u liječenju oboljelih u Sijeri Leoni, a u rujnu se izliječio i bio otpušten.

S više od 9.000 u Sijeri Leone je gotovo polovica svih oboljelih od ebole u Zapadnoj Africi, a riječ je o najvećoj epidemiji otkako je prvi put dijagnosticirana ta bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je objavila da je broj zaraženih ebolom u Liberiji, Sijeri Leone i Gvineji dosegnuo 20.000 i da je bolest do sada odnijela 7842 života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:23