NAJOPASNIJA TERORISTIČKA GRUPA

DŽIHADISTIČKA BOJNA S NAJMANJE 400 PRIPADNIKA SPREMNA NAPASTI EUROPU 'Vratili su se iz Sirije i raspršili po cijelom kontinentu'

AP otkriva zastrašujuću opasnost koja prijeti Starom kontinentu u jeku napada na Belgiju
Fotografija maskiranog džihadista IS-a iz Sirije
 © Handout . / Reuters / REUTERS

Najmanje 400 radikalnih militanata Islamske države prošlo je obuku za terorističke napade diljem Europe, saznaje Associated Press. Uspostavili su terorističke ćelije, slične onima koje su napale Bruxelles i Pariz, koja imaju jasne zadatke što im je činiti i kojim metodama se obračunati s 'nevjernicima'.

Ono što je najgore u cijeloj priči jest činjenica da porazi ISIS-a i gubitak teritorija u Siriji i Iraku uopće ne utječu na teroriste koji se već nalaze u Europi. Ta zločinačka mreža već je toliko razgranata i neovisna da im naredbe iz 'kalifata' više uopće nisu potrebne. Europski i irački obavještajci upozoravaju da je cijelo to opasno društvo prošlo obuke u Siriji, Iraku i nekim bivšim sovjetskim republikama i da je njihov jedini zadatak - napasti Europu! Uostalom, najbolji dokaz za to je otkriće da je Abdelhamid Abaaoud, mozak terorističkih napada u Parizu, u Europu ušao u grupi od 90 militanata različitih nacionalnosti. Gdje su ti ljudi? Nitko ne zna, raspršili su se po cijeloj Europi.

Koliko je organizirana ta skupina dovoljno svjedoči i činjenica da ih nimalo nije omelo ni uhićenje Salaha Abdeslama i samo četiri dana poslije izvršili su smrtonosni napad koji je ubio najmanje 31 osobu. I ponavlja se priča iz Pariza - jedan bombaš je uspio pobjeći i sada je sve strah da će se, poput Abdeslama, pridružiti drugoj skupini i krenuti u novi napad. Abdeslam je u posljednji trenutak spriječen da i on bude dio terorističkog tima specijaliziranog za Bruxelles, ali na kraju ni to nije pomoglo...

- Zapravo je nevjerojatna priča oko Abdeslama. Ne samo da nam je pobjegao i uspješno se skrivao, već je stigao organizirati novi napad! Imao je pomagača koliko hoćeš. Njegovo uhićenje nije promijenilo ništa. Teroristi su izvršili napad i poslali nam jasnu poruku 'pa što ako ste ga uhitili? To ništa ne mijenja' - rekla je Nathalie Goulet, francuska senatorica koja je inače na čelu komisije koja prati džihadističke mreže.

Goulet je potvrdila da je između 400 i 600 militanata prošlo obuke za napade po Europi. S druge strane, oko 5.000 Europljana je otišlo u Siriju.

- Najgore je što ne znamo točno koliko ih je ovdje. Da to znamo, ti napadi se ne bi dogodili - zaključila je Goulet.

Obavještajci niti nemaju pojma tko su ti ljudi. Primjerice, za braću El Bakraoui, napadače iz Bruxellesa, saznali su tek prošlog tjedna nakon racije u Abdeslamovom stanu. Točnije, policija ih je znala zbog nasilništva ili krađa, ali nikako ih nije povezivala s terorizmom. Slična je priča i s Alžircem koji je 15. ožujka ubijen u jednoj raciji u Bruxellesu - imao je dosje zbog manje krađe u Švedskoj, a zapravo je bio opasni terorist koji je prošao ISIS-ovu obuku 2014. i potom se bez većih problema vratio u Europu. Dakle, 'ISIS-ova tajna vojska u Europi' nije obična poštapalica koju džihadisti koriste u prijetećim porukama, već stvaran problem s kojim Europa teško izlazi na kraj...

- Napade u Europi najčešće organiziraju džihadisti kojima je materinji jezik francuski. Oni su povezani s džihadistima u Francuskoj, Belgiji i Sjevernoj Africi - rekao je jedan europski dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Priznao je da su sigurnosne službe uspjeli stati na kraj velikom broju militanata koji su se vratili iz Sirije i da se ispitivanjem pokušava doći do vrijednih informacija.

- Prije dvije godine bilo je puno lakše. ISIS-ovi borci odradili bi možda dva tjedna treninga i već krenuli u 'akciju'. A zapravo nisu bili spremni ni za što. Nažalost, i oni su postali svjesni da moraju promijeniti taktiku. Danas ISIS ima specijalne postrojbe, treninzi su im duži. Više se ne fokusiraju na to da ubiju što više ljudi, već da organiziraju što više terorističkih operacija. Slične metode primjenjivala je i al-Qaida, ali ISIS je terorizam odveo na puno viši nivo.

Anonimni dužnosnik spomenuo je da ISIS trenira svoje borce na način da se organiziraju samostalno, a ne da sjede u nekome sobičku i čekaju naredbe iz Raqqe.

- Ne bih rekao da je napad u Bruxellesu bila osveta za uhićenje Abdeslama. Ali vjerujem da je to ubrzalo napad koji je odavno pripremljen - rekao je Magnus Ranstorp, švedski analitičar za sigurnost.

- Možda napade u Parizu i Bruxellesu nisu izveli pripadnici iste terorističke ćelije, ali jasno je vidljivo da su sjajno povezani. Vjerojatno su zajedno došli iz Sirije. Potrebno je puno treninga i planiranja za izvođenje ovakvih sofisticiranih napada - rekao je Shiraz Maher, analitičar s Međunarodnog instituta za istraživanje radikalizacije.

- Pazite, teroriste iz Bruxellesa policija je izbacila iz stana u kojem su se pripremali, bili su im za petama, a opet su im četiri dana bila dovoljna za smrtonosni napad!

Nažalost, grupa koja sada 'divlja' po Europi nije jedina. Jedan visokorangirani irački obavještajac upozorio je Europu da je nedavno još jedna grupa terorista ušla u Tursku.

- Slična je situacija kao od prije šest mjeseci. Raspršit će se po cijeloj Europi - Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Danskoj, Švedskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:35