MONSTRUOZAN ZLOČIN

DŽIHADISTI POGUBILI OTETOG FRANCUZA Odrubili mu glavu u znak odmazde zbog zračnih napada na ISIS

 AFP

Alžirska teroristička skupina povezana s Islamskom državom pogubila je danas francuskog državljanina Hervea Gourdela, svega dva dana nakon što su zaprijetili njegovom smrću ako službeni Pariz ne zaustavi zračne napade na Islamsku državu u Iraku, javlja AFP.

Alžirski islamisti objavili su video o likvidaciji Gourdela. Video prikazuje Gourdela, 55-godišnjeg turista iz Nice, kako kleči s rukama na leđima ispred maskiranog militanta koji čita tekst na arapskom jeziku u kojemu kritizira Francusku. Zatim su ga gurnuli u stranu i držali ga na tlu. U videu nije prikazan glavosijek, ali se vidi militant kako pred kamerom drži glavu.

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u srijedu pogubljenje francuskog državljanina Hervea Gourdela kojeg su oteli alžirski islamisti povezani s Islamskom državom (IS) i osudio ga nazivajući ga "kukavičkim" i "gnusnim" činom, javljaju svjetske agencije.

"Naš sunarodnjak je ubijen", rekao je Hollande novinarima uoči govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, javlja Reuters.

Hollande je osudio ubojstvo nazivajući ga "kukavičkim" i "gnusnim" činom koji, istaknuo je, samo pojačava "odlučnost" Francuske da se bori protiv te organizacije, prenosi agencija France Presse.

Gourdel je "ubijen kukavički, okrutno i sramotno", rekao je francuski predsjednik, dodavši da će se zračni udari francuske vojske na džihadiste IS-a u Iraku nastaviti "dok bude potrebno".

Podsjetimo, pripadnici Jund al-Khilife (Vojnici kalifata) izjavili su u video objavljenom u ponedjeljak kako su oni oteli francuskog državljanina u planinskom predjelu istočnog Alžira, gdje je aktivna Al-Qaida.

- Sada sve ovisi o Hollandeu, predsjedniku zločinačke Francuske, koji može zaustaviti napade na Islamsku državu unutar 24 sata od ove izjave, inače ćemo presjeći vrat njegovom državljanu Herveu Gourdelu, rekao je jedan od otmičara u videu.

Gourdel je rođen Nici, i radi kao alpinistički vodič. U Alžir je stigao tek u subotu, a otet je dok je planinario sa svojim prijateljima Alžircima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04