ODOBRENI NAPADI

DŽIHADISTI NA PAR KILOMETARA OD SREDIŠTA GRADA Turska će pokušati spriječiti pad Kobanea

 AFP

ISTANBUL Turska će učiniti sve što može kako bi spriječila ekstremističke pobunjenike Islamske države (IS) u Siriji da zauzmu grad Kobane smješten blizu tursko-sirijske granice, rekao je premijer Ahmed Davutoglu, prenose u petak agencije.

Nekoliko sati prije Davutogluove izjave u četvrtak kasno navečer, turski parlament odobrio je vladi napade na pobunjenike Islamske države u susjednoj Siriji te korištenje turskog teritorija snagama međunarodne koalicije za slične interventne operacije.

"Ne želimo da Kobane padne. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo to spriječili", rekao je Davutoglu za televiziju A Haber.

"Nijedna zemlja nema kapaciteta utjecati na događaje u Siriji i Iraku (tako kao Turska) i nijedna zemlja ne bi bila pogođena tako kao Turska" napredovanjem IS-a, objasnio je premijer.

Borci IS-a u četvrtak su se na samo nekoliko kilometara približili središtu Kobanea i to s tri strane jer su zadnjih tjedana osvojili stotine sela oko grada pri čemu je 150.000 sirijskih Kurda izbjeglo u Tursku.

Njihovo je napredovanje pritisak na članice NATO-a da zauzmu snažnije stajalište prema IS-u.

Ankara je, međutim, u krajnje osjetljivoj poziciji jer se tri desetljeća borila protiv kurdskih pobunjenika na vlastitu teritoriju. Nekadašnji vođa Kurdske radničke stranke (PKK) Abdullah Ocalan, koji je u zatvoru, rekao je u srijedu da će se mirovni pregovori između njegove skupine i turske države prekinuti ako se Islamskoj državi dopusti da počini pokolj u Kobaneu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14