NOVA SNIMKA

DŽIHADISTI DRŽE JOŠ JEDNOG NOVINARA Natjerali ga da snimi TV emisiju u kojoj pljuje po zapadnim medijima

 Screenshot

Nakon što su objavljene snimke ubojstva dvojice američkih novinara, Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, te britanskog humanitarca i sisačkog zeta Davida Hainesa, u četvrtak je osvanuo još jedan video koji se pripisuje Islamskoj državi.

Na njemu je prikazan britanski državljanin, novinar John Cantlie. Odjeven u narančasto odijelo, ali ovoga puta bez prisutnosti maskiranog džihadista, obraća se zapadnoj javnosti na snimci pod nazivom 'Slušajte me'.

Video traje oko tri minute, a snimljen je u formi kratke televizijske emisije. U svom govoru, zarobljenik je rekao kako su njega i ostale taoce iznevjerile američka i britanska vlada te ih je upitao zašto se žele uplesti u još jedan rat.

Dodao je i kako su druge europske vlade pregovarale o puštanju svojih zarobljenika, ali da američka i britanska drugačije rade. Britanac je također ispričao kako je ovo prva od nekoliko snimki u kojima će pokušati objasniti filozofiju Islamske države.

Prema pisanju BBC-ja, snimka je najvjerojatnije nastala ove godine, ali se još uvijek ne zna točno kada.

- Radi se o propagandnom videu. Ne završava s nikakvom prijetnjom, ali je jasno vidljivo da je nastala pod prijetnjom. Vidljivo je i da čita ono što mu je napisano, ali mu nitko ne drži nož ili pištolj pored glave - rekao je BBC-jev dopisnik za sigurnosna pitanja Frank Garnder .

- Ovim videom se želi poručiti da su zapadni mediji pogrešno protumačili Islamsku državu - dodao je Gardner.

Podsjetimo, na posljednjoj snimci na kojoj je prikazano smaknuće sisačkog zeta Davida Hainesa, Islamska država je najavila pogubljenje Britanca Alana Henninga (47).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:40