INOZEMNI ISLAMIST

DŽIHADIST S DALEKOG ISTOKA Iračka vojska zarobila Kineza koji se borio na strani Islamske države

Facebook stranica iračkog Ministarstva obrane u utorak je objavila dvije fotografije koje su izazvale pravu buru u Kini. Naime, na fotografijama se vidi zarobljeni pripadnik Islamske države (IS) za kojeg Iračani tvrde kako je riječ o kineskom državljaninu. U opisu fotografije navodi se samo 'kineski daash', pri čemu je 'daash' arapski akronim za ISIS (Islamska država Iraka i Sirije).

Pokažu li se tvrdnje iračkih snaga sigurnosti istinitima, bit će to prvi potvrđeni slučaj sudjelovanja kineskog državljanina u borbama na strani ekstremista.

Abu Bakr Al-Baghdadi, vođa snaga IS-a, još je u srpnju ustvrdio kako 'Kina, Indija i Palestina prisilno oduzimaju prava muslimanima', te ih pozvao da se pridruže snagama Islamske države.

Specijalni kineski izaslanik za Bliski istok, Wu Sike, procijenio je da se u redovima IS-a bori najmanje stotinjak kineskih državljana, uglavnom Ujgura, naroda muslimanske vjeroispovijesti iz zapadne kineske provincije Xinjiang.

Kineska ambasada u Iraku odbila je komentirati objavljene fotografije zarobljenog džihadista, javlja South China Morning Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:28