RAZOTKRIVENA TAJNA

DVOSTRUKA IGRA BRITANIJE Javno za Asada ne žele ni čuti, tajno s njim šuruju mjesecima

British Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street in central London on 26 September, 2014. Britain geared up for renewed military action in Iraq with lawmakers expected to vote in favour of joining air strikes against Islamic State (IS) militants Friday despite echoes of the unpopular US-led 2003 invasion under Tony Blair. Prime Minister David Cameron will kick off the debate at the House of Commons from 0930 GMT and has argued that Britain should not be "frozen with fear" over fresh military action in Iraq. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
 JUSTIN TALLIS/AFP

LONDON - Iako zapadne države javno i dalje odbijaju suradnju s režimom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nakon što je nedavno otkriveno da Washington s Damaskom već neko vrijeme krišom razmjenjuje informacije o položajima i kretanju boraca Islamske države, pojavilo se i izvješće da isto čini i službeni London.

Kako piše Sunday Mirror, u sklopu priprema za vojni udar na Islamsku državu, agenti britanske tajne službe MI6 već su mjesecima u pregovorima s visokorangiranim sirijskim diplomatima i obavještajcima.

To je u kontradikciji s nedavnom tvrdnjom britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda, koji je inzistirao da London nema namjeru sklapati bilo kakve sporazume s Asadom jer bi to, kako je izjavio, bilo nepraktično, nerazumno i ne bi bilo od pomoći.

Izrijekom je zanijekao da će se Britanija upustiti u 'otrovni pakt s Asadom', premda su upravo na tu ideju došli mnogi vojni eksperti, ali i neki bivši visokopozicionirani vojni dužnosnici, uključujući i nekadašnjeg šefa britanske vojske generala Richarda Dannata.

Eksperti tvrde da je savez s Asadom nužan jer se Islamska država nesmiljenom brzinom širi i moguće je da će izaći izvan granica Iraka i Sirije. 'Razumno je da se MI6 pokušava dogovoriti s Asadom pregovarajući s njegovim ljudima, prvo preko posrednika kao što su druge arapske države, a onda i izravno', komentirao je jedan neimenovani izvor izvješće Sunday Mirrora.

'Možda nema sastanaka u četiri oka sa samim Asadom, ali iza kulisa sasvim je normalno da se agenti nalaze s njegovim visokopozicioniranim ljudima. Dapače, bilo bi zapanjujuće kada takvih sastanaka ne bi bilo. Ti su razgovori od neprocjenjive važnosti za sigurnost Velike Britanije', komentirao je još spomenuti neimenovani izvor.

Sunday Mirror piše da bi među informacijama od neprocjenjive važnosti, a kojima raspolaže Damask, mogla biti i lokacija na kojoj džihadisti drže zatočene britanske državljane, među kojima je donedavno bio i humanitarac i sisački zet David Haines, koji je nedavno ubijen odrubljivanjem glave.

Ono o čemu agenti MI6 također razgovaraju s Asadovim ljudima je i ponašanje sirijske vojske u trenutku zapadnih zračnih napada na džihadističke položaje. Poznato je da Sirijci raspolažu sofisticiranim sustavom protuzračne obrane i Britanci navodno nastoje dogovoriti da Asad odustane od njegove eventualne uporabe protiv zapadnih aviona.

Britanija se nedavno uključila u vojnu akciju protiv Islamske države, ali zasad je svoje djelovanje ograničila samo na području Iraka. No, britanski je premijer David Cameron najavio mogućnost da akciju proširi i na Siriju, čak i bez prethodnog odobrenja parlamenta. Većina vojnih analitičara uvjerena je da će, prije ili kasnije, Britanci morati napasti džihadiste i u Siriji, s obzirom da im je ondje najsnažnije uporište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:22