ESKALACIJA NASILJA

Dvije novinarke zlostavljane tijekom prosvjeda u Egiptu. Policija jednoj slomila obje ruke

Američka novinarka tvrdi da su je agenti egipatske tajne službe seksualno zlostavljali, vukli po podu držeći je za kosu i pipali ju između nogu
 Twitter

KAIRO - Mona Eltahawy, američka novinarska podrijetlom iz egipta, optužila je epitasku policiju za seksualno napastovanje i zlostavljanje, navodi The Global Post . Zločini su se navodno dogodili dok je Eltahawy boravila u pritvoru.

Naime, Eltahawy je putem Twittera javljala što se događa u Egiptu, a između ostalog izvještavala je o svom uhićenju te posljedicama zlostavljanja - slomljene obje ruke.

Uhićena je u blizini egipatskog Ministarstva unutarnjih poslova koji se nalazi nedaleko od Trga Tahrir u Kairu jer je izvještavala o prosvjedima koji traju posljednjih tjedan dana . U trenutku kada je htjela snimiti prosvjede kamerom na mobitelu okružili su je policajci.

Tweetala je da su joj policajci zavezali oči, a kada je rekla da ne želi ići s njima jedan o muškaraca odgovorio joj je da će 'ići s njima pristojno ili...'

- Proteklih 12 sati bilo je bolno i nestvarno, no znam da sam prošla bolje nego mnoštvo drugih Egipćana - pisala je Eltahawy.

Za MSNBC je izjavila kako su je agenti egipatske tajne službe seksualno zlostavljali, vukli po podu držeći je za kosu i pipali ju između nogu. Nakon zlostavljanja predana je vojnoj policiji.

Na kraju svega, puštena je uz ispriku i obećanje da će o incidentu biti provedena istraga.

Istog je dana par sati kasnije franuska novinarka Caroline Sinz također zlostavljana. Nalazila se na Trgu Tahrir gdje je radila prilog o prosvjedima. Napala ju je grupa mladića koji su je razdvojili od kamermana te s nje rastrgali odjeću . Sinz je za AFP izjavila kako se taj način zlostavljanja 'može smatrati silovanjem'.

U posljednji ju je trenutak spasila druga skupina Egipćana koja joj je pomogla da se vrati u hotel.

Reporteri bez granica, Međunarodna skupina za slobodu novinarstva, izdali su sigurnosno upozorenje za sve novinare koji izvještavaju o prosvjedima u Kairu. Navode kako je za žene opasnije nego za muškarce te ističu da je ovo prvi put da su prijavljena dva seksualna napada na novinarke na istom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:14