NAJTEŽI IZBORI

Dva ključna kandidata u PRLJAVOJ KAMPANJI: Tadić i Nikolić se nadmeću i lažnim parking-kaznama

U utrci za pobjedu na dosad najneizvjesnijim izborima u Srbiji nitko se ne usuđuje proglasiti pobjednika. Ni kladionice nemaju svog favorita...

ZAGREB - Između Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića na izborima iduće nedjelje odlučivat će fotofiniš, potvrdilo je i najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je objavio list Danas. Kao i u većini sličnih anketa, SNS vodi za dva postotna poena, što je premala razlika da bi se s većom vjerojatnošću mogao predvidjeti stvarni izborni rezultat nakon zatvaranja birališta u nedjelju 6. svibnja.

Proročica prognozira

Zato su beogradske kladionice već počele primati uplate: Nikolić osvaja maksimalnih 32,5 posto glasova, a Tadić 30,5 posto, predviđa kladionica Mozart. Možete se kladiti na postotak osvojenih glasova svakog kandidata i stranke, uz koeficijent 1,85. No, po kladioničarima, Nikolićev SNS osvaja značajno više od DS-a, 31 posto glasova prema 26,5 posto DS-a, što je veća razlika nego što im se daje u istraživanjima. Kladionice su pouzdanije, uvjerava ekonomist Goran Nikolić koji se redovito uoči izbora kladi na izborne favorite.

“Kladioničarske liste predstavljaju najobjektivnije istraživanje javnog mnijenja, jer kladionice vode računa o zaradi, a ne o spinovima”, rekao je za Blic. No ni kladionice se ne usuđuju predvidjeti pravi rezultat parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Srbiji ove nedjelje: sasvim je neizvjesno tko će sastaviti vladu i tko će biti novi predsjednik države.

Zato se u Kuriru tradicionalno oglasila jedna proročica, izvjesna Cvetanka Ceca Janakijeva, predstavljena kao učenica poznate vidovnjakinje babe Vange. Gospođa Ceca predviđa novu, treću pobjedu Borisa Tadića nad Tomislavom Nikolićem, a tek na idućim izborima pojavila bi se nova stranka koja bi pomela dosadašnje.

Izgledno je jedino to da najjači kandidati, sadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, prolaze u drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati dva tjedna poslije, 20. svibnja. Na parlamentarnima će SNS i DS osvojiti oko 60 posto glasova, no nijedna od te dvije stranke neće imati natpolovičnu većinu pa se predviđa da će o mandataru odlučiti nekadašnji Miloševićevi socijalisti Ivice Dačića uz podršku manjina.

Biti ili ne biti

“Izbori su biti ili ne biti za Srbiju”, poručio je Boris Tadić, ali i dugovječni Vuk Drašković, koji na izbore ide zajedno s LDP-om Čede Jovanovića. “Nemojte se opustiti”, alarmira Drašković, “nema izborne šutnje, bilježite imena prijatelja, rođaka, kumova, zovite, otvarajte oči, osvješćujte, radi se o ‘biti ili ne biti’ svakog pojedinca i cijele države!”

Ankete upozoravaju da čak trećina birača ne zna ili ne želi reći za koga će glasati, a od onih koji znaju, pitanje je tko će doista izaći na izbore.

Zato se ova kampanja doima kao stvarna bitka za svakog birača. DS je tako napao SNS da po centru Beograda po automobilima lijepi lažne kazne za parkiranje (kako bi se sretni dobitnici naljutili na aktualnu DS-ovsku vlast i gradonačelnika Dragana Đilasa), a Nikolićev koalicijski partner Dragan Marković Palma obilazi Srbiju i po gradovima u unutrašnjosti govori ljudima da će, ako glasaju za njih, ukinuti pauk vozila. To se u zakrčenom Beogradu ipak nisu usudili obećati.

Nikolić se nada da će već u prvom krugu osvojiti toliko glasova da će time ostvariti bitnu prednost za drugi krug. U dvije dosadašnje izborne bitke s Borisom Tadićem Nikolić je pobjeđivao u prvom krugu, ali ga je Tadić potukao u drugom, uspješnije privlačeći nove birače. Analitičari predviđaju da se takav preokret ne bi mogao dogoditi kad bi razlika između dva kandidata u prvom krugu bila veća od pet postotnih poena. Zato je Nikolić izjavio kako je uvjeren da bi razlika mogla biti takva da će se drugoplasirani demoralizirati.

Negativna kampanja

Ni u završnici kampanje ne jenjavaju negativni tonovi. “Nešto nije u redu ako vi o svom protivniku govorite tri puta više vremena nego o sebi i o tome što ste vi uradili”, kritizirao je Nikolić. Tadić mu je uzvratio velikim intervjuom u Blicu, gdje je rekao da i kad kupujete automobil želite znati što kupujete, “je li korozija ili je zdrava karoserija”.

“A kamoli kad se radi o budućnosti zemlje, o životima ljudi. Građani moraju znati kome daju svoj glas i u kakav rizik ulaze ako donesu pogrešnu odluku”, poručio je Tadić. Cijela Tadićeva kampanja može se svesti na tu poruku: isticanje rizika od izbora nepredvidljivog Nikolića nasuprot kojem je “izbor za bolji život” i “za sigurnu budućnost”, što su Tadićevi slogani.

Za razliku od prethodnih izbora kojima je dominiralo pitanje EU, ta je tema sada prisutna, ali manje istaknuta. EU je glavna tema samo Šešeljevim radikalima i DSS-u Vojislava Koštunice koji se u borbi da preskoče izborni prag od pet posto hvataju za slamku antieuropskog raspoloženja, koje je u Srbiji sada 50:50.

Nikolić glasove želi osvojiti porukama da je i on prihvatljiv za EU, dok mu to DS svim silama želi osporiti. Tabloid Kurir tako ističe izjavu Nataše Kandić, direktorice Fonda za humanitarno pravo, koja kaže da je Nikolić sada prihvatljiv za EU, što je značajna poruka ako se zna da dolazi od jedne od najistaknutijih figura antimiloševićevske Srbije. Kandić je izjavila da se naprednjaci u jednom dijelu mijenjaju i sada zastupaju političku viziju Srbije u EU pa će, ako osvoje vlast, i oni ispunjavati uvjete koje EU postavlja Srbiji.

- Nikolić je očigledno prihvatljiv za EU. On se i sada sastaje s dužnosnicima iz Europe, ali da bi bio potpuno prihvatljiv, neophodan je takav odnos i s liderima iz regije - istaknula je Nataša Kandić.

Dodik uz Tadića

Nikolić je pak suzdržan u pitanjima odnosa prema regiji, u vezi s Hrvatskom je samo preko vikenda izjavio da je prepreka suradnji Srbije i Hrvatske odnos Hrvatske prema protjeranim Srbima i njihovoj imovini.

Njegova se stranka i sama uključila u negativnu kampanju spotom protiv Tadića u kojem mu uz minus poput velikog gubitka broja radnih mjesta posebno ističu izjavu u emisiji Aleksandra Stankovića na HTV-u da nije baš ponosan što je predsjednik Srbije. I kad se u toj emisiji Tadić ispričao Hrvatima, Nikolić ga je jako napadao.

Za razliku od njega, Tadić ima odlične odnose s hrvatskim predsjednikom Josipovićem, ali mu je odnos prema Bosni i Hercegovini kompliciran zahvaljujući čestim susretima s Miloradom Dodikom, čelnikom srpskog entiteta koji je u stalnom verbalnom ratu s političarima i strukturama BiH.

Ne vodeći računa kako će to odjeknuti u Sarajevu, u kampanji se Tadić intenzivno oslanja na Dodika, pa je zajedno s njim obišao “Andrićgrad” koji Emir Kusturica gradi u Višegradu u spomen Ivi Andriću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:01