NEOZBILJNO I OPASNO!

Dunav prijeti kao nikad, a pogledajte što turisti rade u Budimpešti! Stižu nevjerojatne fotografije

Policijske trake kojima se zabranjuje pristup u kritična područja, služe samo da se provuku ispod njih i približe se poplavljenom području
 Vanesa Pandzic/Cropix

Sve viši i širi Dunav, koji bi u subotu trebao dosegnuti najviši vodostaj otkad je ciklona Boris počela divljati Europom, turisti u Budimpešti doživljaju kao – turističku atrakciju. Rijeka koja se prelila još sredinom tjedna i poplavila obje obale Dunava te potopila prometnice i šetališta, zahvalna im je, dramatična kulisa za selfije. Policijske trake, kojima se zabranjuje pristup u kritična područja, služe samo da se provuku ispod njih i približe se poplavljenom području.

Činjenica da je Dunav na svom najvišem nivou od 2013. godina, da je dosad ostavio pustoš iza sebe i 24 žrtve u nekoliko zemalja, ali u dijelovima Mađarske, nikoga, čini se, ne zabrinjava. Vidjeti roditelje kako podižu dijete na betonski zid, koji jedini dijeli nabujalu rijeku od gradskih ulica, ne samo da djeluje neozbiljno, nego i vrlo opasno. Istina, otvore li članke lokalnih, mađarskih portala i vode li se porukama premijera Viktora Orbana, za brigu niti nemaju razloga.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dok su dijelovima njegove zemlje poplave nanijele ogromne štete, mađarski premijer lakonski tvrdi da se u Budimpešti ne događa ništa neviđeno te da ne postoji opasnost koja bar jednom već nije izbjegnuta.

Unatoč tome, otkazao je svoj govor u Europskom parlamentu, a na ulice Budimpešte poslao desetak tisuća policajaca, vojnika, članova službi za hitne slučajeve i volontera te priznao veliko opterećenje obrambenih linija.

Na koncu se ipak ogradio: sve će biti u redu ako tijekom vikenda svatko ostane tamo gdje treba biti.

Na subotnjoj je konferenciji za medije rekao da se ne smije „dozvoliti usporavanje radova, jer većina se nesreća uglavnom događa s povlačenjem vode“.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Margitin otok u Budimpešti djelomično je već poplavljen, s njega je evakuiran i mini zoološki vrt. Prema zadnjim podacima Državne uprave za vode, u subotu je u Budimpešti vodostaj Dunava iznosio 826 cm.

Ištvan Lang, generalni direktor Mađarskih voda, izjavio je da će "vrijeme obrane od poplave biti dulje od očekivanog". Prema riječima premijera Orbana, potrajat će do četvrtka.

U subotu se navečer u Budimpešti očekuje da će razina Dunava narasti na +850 centimetara, što će, bude li sreće da rijeka ne iznenadi i dodatno naraste, biti za 41 centimetar niže od apsolutnog rekordnog vodenog vala koji je u lipnju 2013. godine poplavio mađarsku prijestolnicu i uz štete infrastrukturi i objektima uz obalu Dunava, oštetio kulturno povijesne spomenike.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Rimsko kupatilo u središtu Budimpešte bilo je sasvim poplavljeno. Dunav je tada potisnuo podzemne vode na površinu. Budimpešta je nakon poplave danima bila paralizirana.

Na susretu s medijima u subotu, novinari su pitali premijera Orbana koliko novca očekuje od Europske unije za saniranje šteta od poplave, na što im je odgovorio da „Mađari već dugo godina znaju da se moraju oslanjati sami na sebe“.

"Ako novac dođe, dođe, ako ne – možemo i bez njega. Svaka pomoć je dobrodošla... ali ne trebamo očajnicima skidati kapu kao prosjaci", zaključio je.

Gradonačelnik: Budimpešta prošla test obrane od poplava

Budimpešta je "prošla test obrane od poplava", rekao je u subotu gradonačelnik Gergely Karacsony, na konferenciji za novinare održanoj blizu Dunava.

Karacsony je rekao da je rijeka dosegla svoju najvišu razinu u Budimpešti i da je sada ispod jutarnjih razina.

"Prošli smo teži dio, no još nije gotovo. Još je puno posla pred nama", dodao je.

Rekao je da su se ulaganja u obranu od poplava proteklih godina pokazala kao dobra, dodavši da je planirano još projekata u budućnosti, na sjevernom dijelu metropole, uz pomoć Europske unije.

Pohvalio je građane Budimpešte i suradnju državnih i lokalnih vlasti.

"Doima se da se u ovakvim vremenima politički nesporazumi mogu ostaviti po strani", dodao je.

Karacsony je rekao da će se ograničenja uvedena zbog poplava ukinuti "što je prije moguće", no dodao je da je "na prvom mjestu sigurnost."

Ceste uz samo obalu Dunava mogle bi ponovno biti otvorene u drugoj polovici sljedećeg tjedna. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:55