BORBA ZA PRAVA U SOČIJU

'DUGO SAM SE SKRIVAO... VIŠE NEĆU!' Klizač s Novog Zelanda poručio Olimpijskom odboru koji je zabranio gay obilježja

(FILES) This file photo taken on February 17, 2010 shows New Zealand's Blake Skjellerup competing in the men's 1000m short-track heat at the Pacific Coliseum in Vancouver during the 2010 Winter Olympics. Skjellerup, one of the few openly homosexual Olympians and a long-time campaigner for gay rights, said on August 9, 2013 boycotting next year's Winter Olympics in Sochi or shifting them from Russia would squander a chance for the international community to challenge Russia's anti-gay laws. AFP PHOTO / FILES / YURI KADOBNOV
 AFP

Blake Skjellerup, novozelandski natjecatelj u brzom klizanju, inače deklarirani homoseksualac, najavio je da će, zajedno s drugim sportašima za vrijeme otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju sljedeće godine, u znak solidarnosti s ruskim pripadnicima LGBT zajednice nositi 'duginu značku', te bi zbog toga mogao zapasti u probleme.

- Boraviti u zemlji kao što je Rusija, gdje se provode zakoni koji djeci poručuju da homeseksualnost ne postoji, veliki je korak unatrag za prava LGBT osoba i pokret u cijelom svijetu - izjavio je Skjellerup.

- Prisustvo nekoga kao što sam ja, nekoga tko se ne skriva, jako je važno. Dugo sam se skrivao, sada sam ono što jesam i što ću uvijek biti, a to se neće promijeniti samo zato što idem u drugu zemlju. Ako će me to dovesti u nevolje, neka tako bude - poručio je Skjellerup za Vocativ.

Dok se novozelanski sportaš priprema za iskazivanje podrške gej zajednici, iz Međunarodnog olimpijskog odbor potvrđeno je kako će provoditi odredbu iz Olimpijske povelje prema kojoj će se kažnjavati sportaše s natpisima i ostalim prikazima svojih političkih ili vjerski uvjerenja.

Prema pisanju Gay Star Newsa ova odredba je potvrdila strahove koji su se širili među LGBT i sportskom zajednicom.

Naime, oni su upitali šefove Olimpijskog odbora što kane poduzeti kako bi LGBT zajednica u Rusiji imala 'vidljivu, ponosnu i sigurnu prisutnost na igrama', s obzirom na zabranu gej obilježja u Rusiji. Odgovor je bio kratak i jasan, a u njemu se navodi kako 'Olimpijske igre nisu mjesto za političku promidžbu, te da će svatko tko istupi izvan tog okvira biti kažnjen, i to ne od Rusije, nego od Odbora'.

Borci za LGBT prava pozvali su sportaše da se u znak potpore zajednici obuku u značku s 'duginim bojama' tijekom ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, ali su iz Odbora jasno poručili da je to zabranjeno.

- Olimpijski odbor je jasan prema tom pitanju, pravilo 50 Olimpijske povelje kaže kako Igre nisu mjesto za namijenjeno političkim ili religijskim demontracijama. Ono je u primjeni godinama i primjenjeno je kad je bilo potrebno - rekao je glasnogovornik Odbora.

Predsjednik Olimpijskog odbora, Jacque Rogge, prošlog je tjedna poručio kako Igre trebaju biti otvorene za sve, bez diskriminacije, što je pobudilo nadu LGBT zajednici da bi moglo doći do revizije Povelje kako bi oni mogli biti zaštićeni od isključivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43