PRESTIŽNA NAGRADA

DRŽAVA GODINE Legalizirali gay brakove i marihuanu

Skromni, liberalni i veseli Urugvaj to je naša zemlja godine, ističe Economist.
Zagreb, 180611.Na Trgu zrtava fasizma poceo je "Zagreb Pride 2011". Tema ovogodisnje Povorke ponosa Zagreb Pridea je "Nasih prvih deset", kojom se zeli zatvoriti prvo desetljece borbe za LGBT prava u Hrvatskoj. Povorka sa Trga zrtava fasizma krece prema centru grada a zavrsava u parku Zrinjevac gdje ce se odrzati prigodan program. Na slici: poljubac dviju djevojaka u parku Zrinjevac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Mnoga izdanja krajem godine biraju ličnost godine, ali ovog puta ugledna britanska novina s The Economist tiražom od 1,5 milijuna primjeraka odlučila je izabrati zemlju godine. To je Urugvaj. U obrazloženju stoji da je Urugvaj izabran zato jer je ta latinoamerička država legalizirala istospolne brakove te proizvodnju, uporabu i prodaju marihuane.

- Legalizacija gay brakova je progresivna mjera koja čini ljude sretnijima, dok odluku o legalizaciji marihuane smatraju dobrom jer se tako vlast može usredotočiti na borbu s težim oblicima kriminala.

- Ukoliko i druge zemlje krenu putem Urugvaja i u to uključe i neke druge narkotike, to bi u velikoj mjeri umanjilo štetu koje doga nanosi svijetu, piše Economist

Dodatni razlog za odabir Urugvaja je i ličnost predsjednika Josea Mujice, koji, piše list, živi više nego skromno za jednog predsjednika – u 'običnoj kući', na posao se vozi u Volkswagen Beetle, a na službena predsjednička putovanja avionom koristi ekonomsku klasu.

- Skromni, liberalni i veseli Urugvaj to je naša zemlja godine, ističe Economist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:06