NOVI PORAST NAPETOSTI

DRAMATIČNE OPTUŽBE IZ KREMLJA 'Američki su vojnici stigli na istok Ukrajine!' PENTAGON 'To je smiješno'

Optužbe iz Moskve stižu nakon tvrdnji Washingtona da Rusi gomilaju vojsku uz ukrajinsku granicu

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da se pripadnici američke vojske nalaze u područjima sukoba na istoku Ukrajine i da uvježbavaju ukrajinske vojnike, prema izvješću agencije Interfax koja u četvrtak prenosi riječi glasnogovornika ruskog ministarstva obrane.

U srijedu je Washington optužio Rusiju da gradi sustave protuzračne obrane na istoku Ukrajine te da sudjeluje u vježbama proruskih pobunjenika čime se krši primirje.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da američka vojska uvježbava ukrajinske postrojbe ne samo na zapadu Ukrajine "kao što to prikazuju ukrajinske televizijske postaje, nego izravno u zoni borbi u području Mariupolja, Severodonjecka, Artjomovska i Volnovahe", prenijela je agencija, a ministarstvo je nakon toga službeno potvrdilo tu tvrdnju.

Iz Pentagona su, prema izvješću agencije Reuters, u četvrtak demantirali ruske tvrdnje. Nazvali su ih 'smiješnim pokušajem da se skrene pozornost' s vlastitih ruskih aktivnosti u tom području.

'Rusija nastavlja dostavljati oružje naoružanim separatistima u istočnoj Ukrajini te im pruža obuku i pomoć u zapovjedništvu, što je očigledno kršenje obveza koje je Moskva preuzela sporazumom iz Minska te kršenje suverenosti Ukrajine', kazala je Eileen Lainez, glasnogovornica Pentagona.

Prema njezinim riječima, Pentagon je jasno dao do znanja da američke specijalci na zapadu Ukrajine, kod granice s Poljskom, obučavaju ukrajinske gardiste.

Sjedinjene Države optužile su u srijedu Rusiju da raspoređuje dodatne snage protuzračne obrane na teritoriju istočne Ukrajine te da sudjeluje u obuci proruskih separatista na tom području kršeći tako sporazum o prekidu vatre dogovoren pod europskim okriljem.

"To je najveća količina ruske opreme za protuzračnu obranu u istočnoj Ukrajini od kolovoza", navela je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Marie Harf. Ona je kazala kako sve kompleksnija priroda vojnih vježbi "ne ostavlja dvojbi da je Rusija umiješana".

"Obuka je također uključila ruske bespilotne letjelice što je nepogrešiv znak ruske prisutnosti", dodala je Harf.

Rusija također nagomilava snage uz ukrajinsku granicu, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:58