RAT NA BLISKOM ISTOKU

DRAMATIČNA PORUKA PAPE FRANJE 'Prestanite! Molim vas!'

Dva sata nakon isteka 12-satnog primirja, palestinski islamistički pokret Hamas ignorirao je poruku iz Izraela da kani produljiti primirje
 AFP

>>> NOVO 13:38 Papa Franjo pozvao je u nedjelju zaraćene strane da sklope mir na Bliskom istoku, u Iraku te Ukrajini i da prestanu djecu ubijati, ranjavati, sakatiti, ubijati im roditelje.

"Prestanite! Molim vas, iz svega srca molim vas, vrijeme je da prestanete", pozvao je papa Franjo sa svog balkona na Trgu sv. Petra u nedjeljnom Angelusu.

"Ponajprije mislim na djecu kojima se oduzima nada u dostojanstven život, u budućnost, na djecu koju ubijaju, ranjavaju, sakate", na djecu "koja postaju siročad, djecu koja više ne znaju za osmijeh", dodao je Papa.

Foto: AFP

"Prisjetimo se da se u ratu gubi sve, dok mir ne donosi gubitke", rekao je Jorge Mario Bergoglio i pozvao i narode i vlasti da pokažu "mudrost" i "odlučno odaberu put mira".

U prigodi 100. godišnjice atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu, što je bio povod za Prvi svjetski rat, papa Franjo je izrazio nadu da "se greške iz prošlosti neće ponavljati te da iz Povijesti valja učiti tako da uvijek pobijede razlozi za mir koji se gradi dijalogom, strpljivim i hrabrim".

----------------------------

12:48 Hamas je pristao na 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze koje bi trebalo stupiti na snagu u 14 sati po lokalnom vremenu, priopćio je u nedjelju glasnogovornik te islamističke skupine.

"Kao odgovor na intervenciju UN-a i s obzirom na stanje našeg naroda i povodom ramazanskog Bajrama, frakcije su pristale na 24-satno humanitarno primirje, s početkom u nedjelju u 14 sati", kazao je Sami Abu Zuhru.

Za sada nema reakcije Izraela koji je nešto ranije opozvao svoje 24-satno primirje nakon što je Hamas raketama zasuo južni i središnji dio Izraela.

----------------------------

10:52 Troje Palestinaca ubijeno je u nedjelju ujutro u Pojasu Gaze nakon nastavka izraelskih vojnih operacija na tom palestinskom području, doznaje se iz službe za izvanredna stanja.

Dvojica Palestinaca poginula su u tenkovskom napadu u središtu Pojasa Gaze, dok je treći poginio nedaleko od Khan Younisa, na jugu Gaze, pojasnio je isti izvor.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskoj ofenzivi započetoj 8. srpnja premašio je 1000.

Izraelska vojska je u nedjelju prijepodne objavila kraj humanitarnog primirja i nastavak vojnih operacija u Pojasu Gaze zbog "neprekinutih raketnih napada Hamasa".

Na zahtjev UN-a, izraelska vlada je u subotu navečer pristala produljiti primirje do nedjelje u ponoć po mjesnom vremenu, no Hamas je odbacio produljenje primirja i nastavio s raketiranjem Izraela.

----------------------------

9:12 Nakon što je Hamas u prijepodnevnim satima ispalio veći broj raketa prema Izraelu, izraelske su snage objavile da prekidaju 24-satno humanitarno primirje.

----------------------------

JERUZALEM - Izraelski vojnik ubijen je u noći na nedjelju u blizini Gaze u eksploziji minobacačke granate, priopćio je glasnogovornik izraelske vojske, dodavši da su od početka izraelske ofenzive na Gazu 8. srpnja do sada poginulo 43 izraelska vojnika.

"Taj je vojnik ubijen minobacačkom granatom koja je iz Pojasa Gaze ispaljena na izraelski teritorij", kazao je glasnogovornik.

Izrael je jednostrano odlučio produljiti humanitarno primirje do nedjelje u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu, no izraelska vlada je upozorila da će vojne snage djelovati protiv svakog kršenja primirja. Nakon što je u subotu ujutro na snagu stupilo 12-satno humanitarno primirje, stanovnici Gaze iskoristili su to vrijeme kako bi pokopali mrtve i pokušali obnoviti zalihe hrane. Dva sata nakon isteka 12-satnog primirja, palestinski islamistički pokret Hamas ignorirao je poruku iz Izraela da kani produljiti primirje za još četiri sata i ispalio rakete na Izrael, od kojih dvije na Tel Aviv.

Islamistička skupina traži povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, gdje je poginulo više od 1000 Palestinaca.

"Niti jedno humanitarno primirje nije valjano bez povlačenja izraelskih tenkova iz Pojasa Gaze, bez mogućnosti da se stanovnici vrate svojim kućama i bez da se ambulantna vozila koja prevoze tijela mogu slobodno kretati Gazom", rekao je Fawzi Barhoum, glasnogovornik Hamasa u Gazi.

Izraelski dužnosnici tvrde da nema povlačenja iz Gaze sve dok izraelska vojska ne uništi vatrenu moć Hamasa i ne uništi mrežu podzemnih tunela za dopremu oružja.

Najmanje 1.033 Palestinca, uglavnom civila, i 42 izraelska vojnika poginula su od 8. srpnja, kada su izraelske vojne snage krenule u ofenzivu u Pojas Gaze kako bi spriječile raketiranje Izraela od strane islamističkih militanata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:37