INTERVJU ZA BBC

DRAMATIČNA OBJAVA PREDSJEDNIKA UKRAJINE 'Mi se više ne borimo sa separatistima,ovo je pravi rat s Rusijom'

 AFP

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u intervjuu za BBC da je njegova zemlja 'u pravom ratu' s Rusijom i da bi se njegovi sunarodnjaci trebali pripremiti za veliku rusku ofenzivu.

Porošenko je rekao i da ne vjeruje svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, ali da nema drugu mogućnost osim pregovarati s njim, piše BBC .

Rusija čitavo vrijeme opovrgava tvrdnje Kijeva i Zapada da je u Ukrajinu poslala svoju regularnu vojsku te da pobunjeno stanovništvo na istoku države opskrbljuje naoružanjem. Prema podacima Ujedinjenih naroda, u konfliktu, koji sada traje već oko godinu dana, poginulo je oko šest tisuća ljudi, uključujući i četiri vojnika koja su smrtno stradala u borbama koje su se vodile u utorak.

Ukrajinci su nedavno zarobili dvojicu vojnika koji su priznali da su pripadnici ruske vojske, iako postoji mogućnost da je to priznanje od njih iznuđeno.

'Mogu li biti otvoren? Ovo nije borba sa separatistima koje potpomaže Rusija, ovo je pravi rat s Rusijom', rekao je Porošenko za BBC. 'Činjenica da smo zarobili dvojicu pripadnika regularne ruske vojske je snažan dokaz toga', dodao je.

Na pitanje strahuje li od velike ruske ofenzive, za koju se nagađa da bi mogla biti pokrenuta tijekom ljetnih mjeseci, Porošenko je odgovorio: 'Strah me svega. Vjerujem da pripremaju ofenzivu i mislim da im mi ne dajemo ni najmanji razlog za provokaciju. Za to će biti u potpunosti odgovorni oni', kazao je ukrajinski predsjednik.

U utorak je NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg pozvao Rusiju da prestane s vojnim vježbama u blizini ukrajinske granice te zatražio da ruske vlasti budu transparentnije oko svojih vojnih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:33