ŽELI PRODRMATI EU

DRAMATIČAN ISTUP NJEMAČKE KANCELARKE Angeli Merkel prijetnja je raspad koalicije, a ne rat na Balkanu

Izjavom kako ‘drži otvorene granice za izbjeglice da bi spriječila sukob na Balkanu’, Merkel se obračunava sa svojom oporbom
German Chancellor Angela Merkel holds a press conference at the end of the first working session at the EU headquarters in Brussels on March 20, 2014 on the first day of a two-day European Council summit. AFP PHOTO / JOHN THYS
 JOHN THYS / AFP

“Ako Njemačka zatvori granice prema Austriji, na Balkanu će doći do podjela”, rekla je Angela Merkel na stranačkom skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Darmstadtu u ponedjeljak navečer, i objasnila da je i prethodni minisummit lidera država iz takozvane Zapadno-balkanske rute, preko koje i dolazi najveći broj izbjeglica, sazvala iz straha od novih sukoba na Balkanu i zbog napetosti koju su prouzročile izbjeglice.

- Učinila sam to jer ne želim da tamo ponovno dođe do oružanih sukoba… treba malo da dođe do napetosti i okršaja. Ne želim biti pesimist, ali to ide brže nego što mislimo. Iz svađe nastaje sukob, a iz toga se može razviti nešto što nitko ne želi - rekla je Merkel.

Merkel želi prodrmati EU

Merkel je zabrinuta i zbog plana o stvaranju privremenih tranzitnih centara na granici Njemačke i Austrije, o kojem se tijekom vikenda dogovorila unutar svog bloka desnog centra, složivši se sa CSU-om iz Bavarske. Merkel sada mora pridobiti i SPD, svog lijevog koalicijskog partnera.

Hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da “gospođa Merkel dramatizira”. On smatra da ne postoje vanjski faktori koji bi mogli izazvati nove sukobe na Balkanu, a “pogotovo to nisu izbjeglice”.

- Unatoč mnogim natezanjima između naših zemalja, nisu migranti pokvarili te odnose, niti su oni uzrok napetostima koje vladaju između balkanskih ili postjugoslavenskih država - napominje Jakovina. I srpski analitičar iz beogradskog Vremena Miloš Vasić smatra da je njemačka kancelarka pretjerala. - Ne vidim šanse za oružane sukobe u regiji - ističe Vasić. Prema njegovu mišljenju, niti ih bilo koja od vlada tih zemalja zaziva, niti hoće te, najvažnije, one nemaju ni financijskih, ni svih drugih potencijala da ih pokrenu.

On smatra da bi prije u nekim zemljama moglo doći do unutarnjih sukoba, nego da one međusobno zarate. Jakovina, pak, kaže da je izjava kancelarke Merkel otprilike isto kao da netko zloguko predvidi građanski rat u Njemačkoj zbog milijunskog priljeva migranta. Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris - obrana i sigurnost, slaže se da je izjava Angele Merkel prenapuhana i promašena te da je dana više kako bi se “uspaničila njemačka i europska javnost”.

‘Promašena izjava’

- Političari na Balkanu uvijek su bili ‘jaki’ na verbalnim prijetnjama, ali sad nitko nema ni volje, ni snage za bilo kakav sukob - ističe Tabak. On smatra da “unatoč postojanju napetosti između balkanskih zemalja, one nisu ni izdaleka takve kao 90-ih”, a i vojske su, kaže Tabak, smanjene i reformirane. Ne treba zaboraviti da su Hrvatska, Grčka i Slovenija članice NATO-a.

- Izjava je promašena i stoga jer je, uz sva neslaganja, napetosti i prigovaranja koji postoje između balkanskih zemalja, nisu izazvali migranti. Osim toga, Grčka, Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija nose se s tom krizom ništa lošije od Austrije i Njemačke, odnosno one su u istoj mjeri nespretne kao i spomenute zemlje s balkanske rute - zaključuje Tabak. Vasić misli da je sve u rukama Bruxellesa, a ne balkanskih zemalja koje se dobro nose s krizom za koju, ovaj put, nisu, kako se kaže, “ni luk jele, ni luk mirisale”.

Reagirao i premijer Milanović: 'Možemo brzo zatvoriti granicu, rata neće biti'

- Njemačka kancelarka je vrlo oprezna u izjavama i mi je razumijemo. Ali ne može Njemačka zatvoriti granicu. Hrvatska će to uvijek napraviti puno brže i neće biti nikakvih oružanih sukoba. Ipak, izbjeglički val ne smije postati rutina. To bi trebalo prestati. Erdogan je u nedjelju pobijedio na izborima pa će sada vjerojatno biti malo spremniji na razgovore i na kompromise - komentirao je hrvatski premijer Zoran Milanović izjavu njemačke kancelarke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:25