VRAĆAO SE U SKOPLJE

DRAMA U AVIONU MAKEDONSKOG PREMIJERA 'Nad Švicarskom je došlo do dekompresije, morali smo sletjeti'

 AFP

Avion makedonske vlade, kojim je iz Strasbourga za Skoplje letjela delegacija na čelu s premijerom Nikolom Gruevskim, prisilno je sletio na aerodrom u Zürichu, piše Blic .

'Prema prvim informacijama, mogu potvrditi da je na povratku iz Strasbuorga uočen kvar na vladinom avionu u kojem su bili premijer Gruevski i njegovi suradnici, uslijed čega je avion bio prisiljen sletjeti u Zürich', izjavio je glasnogovornik makedonske vlade Aleksandar Đorđijev.

Napomenuo je da je u međuvremenu avion odletio u njemački Nürnberg gdje ga trenutno popravljaju.

Prema njegovim riječima, avion je u uporabi manje od osam godina. 'U jednom trenutku došlo je do dekompresije, nakon čega je pilot odmah pokušao smanjiti visinu i sletjeti na najbliži aerodrom, što je uobičajena procedura', dodao je Đorđijev koji je kazao i da je o svemu pokrenuta istraga.

Ni Gruevski, koji je u Strasbourgu bio na sastancima o velikoj političkoj krizi u koju je upala njegova država i vlada, ni ostali putnici nisu ozlijeđeni.

Ovaj je incident u sjećanje prizvao tragediju koja je u veljači 2004. godine snašla tadašnjeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je poginuo u padu službenog vladinog aviona u blizini Mostara. O toj su nesreći istrage provođene nekoliko puta, a prema posljednjem izvješću posebnog istražnog povjerenstva, do pada je došlo zbog grešaka pilota, lošeg održavanja letjelice i propusta tehničke naravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:17