STAV RUSIJE

DRAMA NA ISTOKU UKRAJINE 'Ma o kakvim vi to izborima govorite dok šaljete vojsku na narod?'

 AFP

BEČ - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je u Beču izjavio kako bi bilo neobično da se u Ukrajini održe predsjednički izbori dok se ondje razmješta vojska protiv dijela stanovništva, a njegov ukrajinski kolega Andrij Deščica je rekao kako je Ukrajina spremna poduprijeti novi krug pregovora u Ženevi ako Rusija podrži predsjedničke izbore.

Lavrovljev komentar, koji je uslijedio nakon sastanka Vijeća Europe u Beču na kojemu se raspravlja o krizi u Ukrajini, upućuje na mogućnost da Moskva priprema razlog da dovede u pitanje legitimnosti predsjendičkih izbora 25. svibnja ukoliko bude nezadovoljna njihovim ishodom.

"Održavanje izbora u trenutku kad se u Ukrajini razmještaju vojne snage protiv dijela njezina stanovništva prilično je neobično", odgovorio je konferenciji za novinare Lavrov na pitanje o tomu hoće li Moskva priznati glasovanje. "Vidjet ćemo kako će to završiti."

Lavrov je također kazao kako bi Ukrajina trebala donijeti novi ustav kojim bi se definirale predsjedničke ovlasti prije održavanja izbora.

Nasuprot tomu Ukrajina traži potporu Moskve predsjedničkim izborima koji bi trebali dati punu legitimnost njezinim vlastima.

"Ako je Rusija spremna poduprijeti ove izbore te prestati podupirati ekstremiste u Ukrajini spremni smo održati ovakav krug pregovora", rekao je Deščicja na konferenciji za novinare u Beču.

Istaknuo je i da bi njegova vlada mogla poduprijeti održavanje još jednog kruga pregovora u Ženevi ukoliko se sve strane slože oko primjene bilo kojeg dokumenta donesenog ondje. "No prioritet Ukrajine je održati predsjedničke izbore", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:12