GODIŠNJICA NAPADA

'DOLJE AMERIKA' U Iranu otvoren natječaj za najbolji umjetnički iskaz mržnje prema SAD-u

Natječaj obuhvaća dvije nominacije. Prva je za fotografe, umjetnike i karikaturiste, a druga je za dokumentariste, blogere i pjesnike
 AFP

Povodom skore 24. godišnjice godišnjice napada na američku ambasadu u Teheranu 1979. godine, u Iranu je objavljen natječaj za najbolji umjetnički iskaz mržnje prema SAD-u. Natječaj se zove Down with America, a iranske vlasti žele oživjeti pomalo zatihli i zabrinjavajući antiamerikanizam među svojim stanovništvom, a pogotovo kulturnjacima.

Za najbolji radove na temu mržnje prema SAD-u žiri će nagraditi novčanim premijama od četiri do jedne tisuće dolara. Nagrada će biti uručena u prosincu, a sponzori su, piše New York Times, mnoge iranske medijske kuće.

Natječaj obuhvaća dvije nominacije. Prva je za fotografe, umjetnike i karikaturiste, a druga je za dokumentariste, blogere i pjesnike, a komisija je dala i okvirne teme - «Zašto Amerika izaziva takvu mržnju», «Zašto se na SAD ne možete osloniti», «SAD i globalni cionizam».

Neki analitičari smatraju da je ovakav natječaj, zapravo odgovor konzervativnih snaga protiv politike novog predsjednika Hasana Ruhanija koji se opredijelio za smanjenje napetosti u odnosima sa SAD-om.

Tako će se 4. studenog na godišnjicu napada na američko veleposlanstvo održati i manifestacija «Veliki dan smrti Amerike».

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:19