BIZARNA OPSESIJA

Dokumenti otkrivaju: Pas Jackie dizao je šapu na Heil Hitler i izluđivao naciste

Njemački arhivi u Berlinu otkrili su ovih dana kako je Nacistima muke zadavao mješanac iz Finske
 AP

ZAGREB - U trenutku kada su praktički pokorili cijelu Europu i pripremali invaziju na Sovjetski Savez, nacisti su bili opsjednuti jednim psom u Finskoj koji je dizao šapu oponašajući nacistički pozdrav, pokazali su nedavno otkriveni dokumenti u Berlinu.

Pozvan na saslušanje

Sve dosad povjesničari nisu znali za ovu bizarnu epizodu, no u arhivama njemačkog ministarstva vanjskih poslova otkriveno je čak 30 dokumenata koji se bave psom mješancem po imenu Jackie. Pas je bio vlasništvo Tora Borga, bogatog finskog industrijalca iz Tamperea. Ekscentrični industrijalac Borg, koji je bio pozvan na saslušanje u njemačko veleposlanstvo u Helsinkiju, uvjerio je naciste da u tome što pas diže šapu na “Heil Hitler” nema ništa uvredljivo za Treći Reich.

Nisu mu povjerovali

Naposljetku je Borg pušten, no iz dokumenata je vidljivo da mu nacisti nisu povjerovali.

- To je posve bizarna epizoda. Samo nekoliko mjeseci prije napada na Sovjetski Savez, nacisti nisu imali pametnijega posla, nego su se opsesivno bavili jednim psom - izjavio je za AP njemački povjesničar Klaus Hillenbrand. Iz dokumenata nije razvidno je li Hitler znao za provokaciju ekscentričnog finskog para i njihova psa.

Mješanac dobio nadimak Hitler

U arhivama njemačkog ministarstva vanjskih poslova ostalo je zabilježeno kako je psu mješancu, koji je dizao šapu na nacistički pozdrav, nadimak Hitler dala Borgova supruga Josephine.

Ona je bila podrijetlom Njemica snažnih antinacističkih osjećaja. Supružnici Borg, poznati po neobičnom smislu za humor, naučili su zatim mješanca da diže šapu i oponaša nacistički pozdrav. ( T.R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:12