RUŽIČASTA POTVRDA

Dokazivanje seksualne orijentacije u Turskoj: Ako ne želiš u vojsku, pokaži im svoju sliku seksa s muškarcem

Homoseksualci u Turskoj mogu izbjeći služenje obaveznog vojnog roka ako to žele, što ih većina i čini u strahu od ismijavanja ostalih vojnika u još uvijek konzervativnoj sredini, ali da bi dobili “ružičastu potvrdu” koja ih oslobađa vojnog roka, moraju dokazati svoju seksualnu orijentaciju na iznimno ponižavajuće načine - među ostalim i eksplicitnim fotografijama seksualnog čina s drugim muškarcem.

Eksplicitne fotografije

Gokhan, gay muškarac koji je bio mobiliziran u 1990-im godinama, ispričao je kako je brzo shvatio da bi vojska za njega bila jednostavno pretraumatično iskustvo. Ima strah od oružja i njegovi kolege su ga ismijavali. Nakon tjedan dana služenja priznao je zapovjedniku da je homoseksualac.

“Pitali su me imam li fotografije i odgovorio sam im da imam. Ranije sam načuo da bez takvih fotografija nije moguće biti oslobođen vojske. Lica moraju biti dobro vidljiva i na fotografijama moraš biti pasivni partner”, ispričao je Gokhan, koji je oslobođen vojske, ali i danas strahuje od pomisli da vojska ima njegove eksplicitne fotografije kojima ga mogu inkriminirati.

Zbunila ih brada

Ahmet, muškarac u dvadesetima, također je morao proći poniženja kada je na liječničkom pregledu rekao da je homoseksualac i da ne želi u vojsku.

“Počeli su me ispitivati - kada sam prvi put imao analni i oralni seks, kakvim sam se igračkama igrao kada sam bio dijete.

Pitali su me volim li nogomet, nosim li žensku odjeću i koristim li ženske parfeme. Zbunilo ih je što nisam feminiziran i nosim bradu”, ispričao je Ahmet, kojega su naposljetku tražili da donese fotografije na kojima nosi žensku odjeću, ali je ipak prošao s fotografijom na kojoj ljubi drugog muškarca.

Turski homoseksualci u nekoliko posljednjih godina sve otvorenije deklariraju svoju seksualnu orijentaciju, ali tamošnje društveno ozračje još je neprijateljski raspoloženo prema njima. To je posebice vidljivo izvan velikih gradskih centara.

Nisu dobrodošli

Iako službeno nema zakona koji zabranjuje homoseksualizam, gay osobe nisu dobrodošle u vojsku, osim ako pristanu vojni rok provesti kao nedeklarirani homoseksualci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:01