RADOVANOVA OBRANA

Dokazi da je SAD Karadžiću obećao zaštitu u ponedjeljak

Branitelj ratnog vođe bosanskih Srba tvrdi kako će dokazati da je Richard Holbrook Karadžiću obećao imunitet od suđenja za ratne zločine u Haagu
 Reuters

AMSTERDAM - Odvjetnik Radovana Karadžića najavio je kako će sljedeći tjedan sudu u Haagu predočiti dokaze o postojanju sporazuma kojim su predstavnici SAD-a je bivšem vođi bosanskih Srba garantirali imunitet od suđenja za ratne zločine.

Karadžićev branitelj Peter Robinson najavio je kako će zatražiti prekid postupka koji se vodi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Najavio je da će u ponedjeljak 25. svibnja na konferenciji za novinare oktriti dokaze koji potvrđuju da je Richard Holbrook, glavni arhitekt Daytonskog sporazuma, Karadžiću u ime SAD-a garantirao imunitet od suđenja u Haagu.

Sporazum je, tvrde Karadžić i njegovi odvjetnici, bio dio mirovnih pregovora o okončanju rata u Bosni i Hercegovini, a pregovori o njemu navodno su vođeni u Beogradu u lipnju 996. godine.

Holbrooke je u nekoliko navrata tvrdio kako takav sporazum ne postoji. Sud u Haagu ističe pak da, čak i da postoji, takav sporazum ne može biti temelj za obustavu postupka protiv Karadžića.

Bivši sarajevski psihijatar i kasniji predsjednik Republike Srpske pred sudom je izjavio kako se ne osjeća krivim za optužbe koje ga terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Uhićen je u lipnju 2008. godine nakon što je 11 godina proveo u bijegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:29