ŠTO SMJERA?

DODIK NA TAJNOM SASTANKU U BEČU Čelnik Republike Srpske gradi podršku za odcjepljenje

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman svojim suradnicima zatajio sastanak u Beču s kontroverznim liderom
 CROPIX/AFP

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman našao se na udaru medija i istražitelja u svojoj zemlji zbog toga što je zatajio da je održao tri sastanka u Beču, među ostalim i s predsjednikom srpskog entiteta u BiH Miloradom Dodikom.

Ministar je na putu za Litvu i SAD sredinom rujna u Beču održao tri sastanka koje je zatajio svima, pa i dužnosnicima vlastitog ministarstva.

Sastao se s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzem, Miloradom Dodikom i kontroverznim austrijskim biznismenom Martinom Schlaffom. Najveći je problem sa Schlaffom zato što ga izraelsko pravosuđe godinama traži pod sumnjom da je milijunima podmićivao političare, među ostalima i samog Liebermana. Zbog jedne od tih istraga Lieberman je morao odstupiti s dužnosti krajem 2012., ali je nakon odbacivanja optužbi vraćen na funkciju šefa diplomacije.

Na zahtjev zastupnice laburista u Knessetu Shelly Yacimovich, službenu istragu protiv Liebermana pokrenuo je državni revizor Joseph Shapira.

Zastupnica Yacimovich zatražila je od Shapire da ispita je li Lieberman trošio državni novac da bi putovao na privatne sastanke i zašto o svojim susretima nije obavijestio dužnosnike Ministarstva vanjskih poslova.

Dosad se Lieberman s Dodikom sastajao sasvim javno pa ni novinarima liberalnog Haaretza, koji je otkrio priču, nije jasno zašto su se sad morali tajno nalaziti.

Bivši veleposlanik BiH u Turskoj, Hajrudin Somun, prije dvije godine u Oslobođenju mu je izbrojio da se sastao s Dodikom šest puta, da je sa sinovima i 15-ak biznismena iz Izraela toga ljeta obišao cijeli srpski entitet, od Trebinja do Banja Luke, a Emir Kusturica mu je pokazao svoj Andrićgrad, podignut uz Višegrad.

S korijenima u Sovjetskom Savezu, Lieberman je rođen u Moldaviji, a školovao se u Ukrajini.

Martin Schlaff (61) austrijski je poduzetnik, rođen u Beču u obitelji Židova izbjeglih pred holokaustom. Kontroverzni lik našao se pod istragom da je bio doušnik i suradnik istočnonjemačkog Stasija jer je do pada Berlinskog zida švercao robu u Istočnu Njemačku.

Vjeruje se da je još od osamdesetih u kontaktu s Rusima, a danas, među ostalim, surađuje s Gazpromom. U Jerihonu na palestinskoj Zapadnoj obali otvorio je 1998. kasino kako bi Izraelcima omogućio kockanje koje je u Izraelu zabranjeno.

Izrael je protiv njega vodio više istraga za podmićivanje i pronevjere. U travnju 2011. optužen je da je potrošio tri milijuna dolara na podmićivanje političara, od premijera Ariela Sharona i Ehuda Olmerta do Avigdora Liebermana.

Sam Lieberman je barem tri puta istraživan zbog sumnjivih transakcija sa Schlaffom, prenose izraelski mediji.

Još 1999. je bio pod sumnjom da je primio milijune dolara od jednog Schlaffova suradnika, a 2001. je utvrđeno da je Schlaff prebacio 650.000 dolara tvrtki na Cipru za koju se vjeruje da je povezana s Liebermanom. Schlaff ne dolazi u Izrael od 2003., vjerojatno zbog straha da ne bi bio uhićen. Milorad Dodik više je puta pričao o milijunima koje je dosad platio američkim tvrtkama za lobiranje jer se već godinama trudi u SAD-u i Izraelu naći podršku za projekt odcjepljenja RS-a od Bosne i Hercegovine.

Česti susreti i lobiranje kod Putina

Kako je objavio Jutarnji list, Milorad Dodik intenzivirao je komunikaciju s Moskvom, u pokušaju da od ruske vlade dobije podršku za odcjepljenje Republike Srpske. Svjetski mediji reagirali su na najave iz diplomatskih izvora, a koje su kazivale da Putin uistinu planira Dodiku dati svoju podršku. Sam Dodik izjavio je prije nekoliko dana da nakon referenduma o neovisnosti Škotske stiže pojačana inicijativa za odcjepljenje Republike Srpske, nakon čega su ga napali brojni svjetski stručnjaci, analizirajući da pozicija entiteta u BiH nema veze s pozicijom Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dodik se s ruskim predsjednikom ponovno sastao 18. rujna ove godine, a inače se javno hvalio

da pokušava pridobiti izraelske lobiste za svoj kontroverzni pokušaj odcjepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:29