REZIME NAKON 20 GODINA

Dobrica Ćosić: Republika Srpska je jedina ratna pobjeda srpskog naroda

Koautor Memoranduma SANU svoju knjigu ‘Bosanski rat’ predstavio je kao ‘obranu istine’

ZAGREB - Srpski književnik, akademik i Miloševićev predsjednik Jugoslavije Dobrica Ćosić predstavio je u utorak navečer u Beogradu svoju novu knjigu “Bosanski rat”.

U njoj tumači kako rat u Bosni i Hercegovini još traje jer mržnja nije zaliječena, a trajat će sve dok se duhovi ne smire uz pomoć istine o posljednjem ratu. Jedan prilog toj istini bi, naravno, bila njegova knjiga.

Glavni cilj njegovog novog književnog pothvata je obrana Republike Srpske, koju naziva jedinom pobjedom srpskog naroda.

Stoljetni rat

- Knjiga o bosanskom ratu je moja obrana slobode i istine, ljudskih i nacionalnih prava koja se sadrže u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini dvadesetog stoljeća - kaže Ćosić.

Za rat u Bosni napisao je da to nije kalendarski događaj i da nije prestao već stoljećima. “To je trajno čvorište nekoliko nacionalnih i vjerskih ideologija. To je istorijsko i antropološko stanje koje je dalo povoda velikim piscima, Andriću i Selimoviću, da Bosnu nazovu zemljom mržnje i tjeskobe”, piše on.

To “ljudsko krvarenje”, najduže ratovanje u novijoj povijesti Europe, počelo je još turskim osvajanjem Bosne krajem 16. stoljeća. A posljednji rat u Bosni, koji je trajao od 1992. do 1995. godine, nastavlja se u miru bošnjačkom ratnom propagandom čiji je cilj stvaranje prve islamske države u Europi i uništenje Republike Srpske. Srbi su žrtve u tom ratu jer se njegovi učinci razastiru čitavim planetom, sotonizirajući Srbe kao agresore koji su izvršili teške ratne zločine i genocid.

Taj rat, “rat vjerskih fanatika - svetih ratnika, protiv nevjernika” traje sve do uništenja neprijatelja, odnosno sve dok se ne ostvare ciljevi “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, piše Ćosić, a to je pretvaranje jedinstvene Bosne i Hercegovine u islamsku državu. To se, ističe, postiže time da se ističu samo zločini jedne strane, a zanemaruju oni drugi.

Žrtve i ubojice

- Za bošnjačke fundamentaliste i njihove strane štićenike, u Bosni danas postoje samo žrtve i ubojice. Žrtve su, naravno, muslimani, a ubojice su, razumije se, Srbi. U tom fundamentalističkom manihejstvu pomirenja nema, jer se uloga žrtve nagrađuje i uvažava u američkom i europskim parlamentima i u islamskim džamijama. Za bosanske ratne zločine velike sile nemaju istu vagu, a to ovjekovječuje nepravde, najtrajnija zla mira - piše Ćosić.

Jedini lijek za takvo stanje i rat koji traje je - istina. Ljekovita bi po njegovom mišljenju bila istina o razlozima razbijanja Jugoslavije, uzrocima i pokretačima rata i njihovim ciljevima, zajedno s individualizacijom ratnih zločina, kaže Dobrica Ćosić, ponavljajući gotovo u riječ poruke Nataše Kandić.

Istina je jedini lijek koji može liječiti od šovinizma bolesnog društva, ističe on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:26