HOROR U PAKISTANU

DJEČAK (10) KOJI JE PREŽIVIO MASAKR U ŠKOLI 'Gledao sam kako mi ubijaju prijatelje iz razreda'

Najmanje 131 osoba, većinom učenika, ubijena je kada su talibani upali u školu u pakistanskom gradu Pešavaru i uzeli za taoce stotine učenika, a u akciji pakistanske vojske ubijena su petorica napadača dok se šesti sam raznio eksplozivom.
An injured Pakistani student lies in bed at a hospital following an attack by Taliban gunmen on a school in Peshawar on December 16, 2014. Taliban insurgents killed at least 130 people, most of them children, after storming an army-run school in Pakistan December 16 in one of the country's bloodiest attacks in recent years. AFP PHOTO/ A MAJEED
 AFP

Desetogodišnji dječak koji se zatekao usred masakra u školi u gradu Peshewaru kazao je kako je pobjegao talibanskim mecima koji su frcali oko njegove glave, te da je pritom vidio dvojicu školskih prijatelja kako padaju mrtvi pred njim u najgorem napadu koji je Pakistan ikad doživio.

Irfan Shah kazao je kako je sjedio u svom razredu kada je oko 10.30 čuo zvuk pucnjave.

MASAKR U ŠKOLI, 130 MRTVIH! Ubijali djecu u učionicama, neka se spasila skrivajući se ispod leševa

- Učiteljica nam je rekla da je neka vojna vježba u tijeku i da se ne trebamo brinuti. No vatra je bila vrlo intenzivna, a zvuk je bio sve bliži i bliži. A onda smo začuli plač. Jedan prijatelj otvorio je prozor u učionici. Počeo je zapomagati kada je vidio nekoliko kolega kako leže na podu. Zavladala je panika, a dvojica školskih kolega izjurili su u panici iz razreda. Upucani su pred našim očima - ispričao je još uvijek potreseni desetogodišnjak.

- Učiteljica nam je potom rekla da trčimo prema stražnjem izlazu iz škole koji je udaljen 200 metara od naše učionice. Čvrsto sam primio ruku svog prijatelja Daniyala, a onda smo zajedno potrčali prema izlazu. Osjetio sam metke kako mi struje oko glave. Obojica smo plakali. Bilo je strašno. Za minutu smo došli do vrata, a kada smo kročili van ograde počeli smo glasno jecati. Jedna teta iz obližnje kuće odvela nas je kod sebe doma. Tresli smo se. Dala nam je vode i utješila nas. Ostali smo kod nje 15-ak minuta - rekao je Irfan Shah pa dodao: - Naš školski kombi bio je parkiran nekoliko stotina metara od škole. Kad smo ušli unutra, vozač nam je rekao da su naši ubijeni prijatelji mučenici i da će zato ići u raj - ispričao je dječak.

Policija je potvrdila kako je krvavi napad na školu u Peshewaru okončan te da su svi talibani, odnosno njih šestorica, što je potvrdio i talibanski glasnogovornik, ubijeni.

Konačni broj poginulih u terorističkom napadu je 131, više od 250 ih je ozlijeđenih, a većina žrtava su učenici, objavila je policija.

Jedan taliban raznio se bombom u razredu u kojem je bilo čak 60 djece, a učiteljica je zapaljena ispred učenika koji su bili primorani gledati jezivu scenu.

Napad je počeo nakon što je šest naoružanih talibana prerušenih u zaštitare ušlo u školu u prijepodnevnim satima u kojoj je bilo 500 učenika starih od 10 do 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:33