NESTALE OLUPINE

DIPLOMATSKI INCIDENT Rusi ostatke srušenog malezijskog aviona preselili u vojni muzej

Local residents stand among the wreckage at the site of the crash of a Malaysia Airlines plane carrying 298 people from Amsterdam to Kuala Lumpur in Grabove, in rebel-held east Ukraine, on July 19, 2014. Ukraine and pro-Russian insurgents agreed on July 19 to set up a security zone around the crash site of a Malaysian jet whose downing in the rebel-held east has drawn global condemnation of the Kremlin. Outraged world leaders have demanded Russia's immediate cooperation in a prompt and independent probe into the shooting down on July 17 of flight MH17 with 298 people on board. AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY
 Alexander KHUDOTEPLY

Predstavnici nacija čiji su državljani poginuli u padnu zrakoplova Malaysia Airlinesa u Ukrajini prošlog srpnja dobili su informaciju kako je olupina letjelice ukradena te prebačena u muzej u Rusiji, javlja The Australian.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop ovaj je tjedan pozvana na sastanak 17 država, poznatih kao 'ožalošćene zemlje', gdje joj je njezin ukrajinski kolega Pavlo Klimkin priopćio kako su medijski izvještaji oko krađe olupine - točni.

Bishop je od nizozemskih istražitelja nesreće te nizozemske vlade zatražila da se što prije istraže medijski navodi te očekuje vraćanje olupine. Pozvala je pritom sve nacije čiji su državljani stradali da pomognu u otkrivanje tko je odgovoran za krađu te da ga se privede k pravdi.

U padu zrakoplova MH17 poginulo je 298 putnika, među kojima je bilo i 38 Australaca.

Ruski izvještaji navode kako pregled (ukradene) olupine potvrđuje sumnje službene Moskve, a to je da je zrakoplov srušio ukrajinski vojni lovac. Zapadni istražitelji demantirali su tu tvrdnju i upozoravaju kako su oštećenja na ostacima letjelice uzrokovana dugodometnim projektilom zemlja-zrak.

Klimkin je potvrdio kako ukrajinska vlada ima fotografske dokaze da je krađa olupine istinita te da je završila u ruskom vojnom muzeju.

Malezijski je predstavnik istaknuo kako ostaci srušenog zrakoplova pripadaju Maleziji.

- Činjenica da još uvijek šaljemo stručnjake u potrazi za olupinom znači da svaki dio zrakoplova možda krije informaciju ključnu za istragu. Odgovorne za rušenje i krađu moramo što prije procesuirati pred sudom, dugujemo to obiteljima - zaključila je Bishop dodavši kako još uvijek nije vidjela dokaze u suprotnosti s informacijama tajnih službi koje navode da su MH17 srušili proruski separatisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39