POLITIČKA KUHINJA

DIPLOMATSKI GASTROSKANDAL Iranci naprasno otkazali večeru s Hollandeom zbog vina, a zatim i doručak zbog jeftinog menija

 AFP

Da se otkazuje diplomatska večera, i nije neka vijest. No, ako su za njom trebali sjediti francuski predsjednik François Hollande i njegov iranski kolega Hassan Rouhani, to već ima neku težinu. Ako je pak sve otkazno zbog razmirice oko toga hoće li ili neće biti vina za stolom, onda to zaslužuje pažnju barem u spektakl sekciji.

Rouhani je na povijesnoj turneji Europom nakon nedavnog zatopljavanja odnosa između Irana i zapadnih demokracija te je u sklopu toga trebao večerati s Hollandeom sljedeći tjedan. No, to je palo u vodu zbog iranskog zahtjeva da se, u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjem, služi samo halal meso i ne poslužuje vino. Lako za meso, ali Francuzima zabraniti vino - nije prošlo, piše Independent .

Jednako kao što bi Irancima posluživanje vina predstavljalo svetogrđe, vjerojatno ni sekularnim Francuzima ideja o večeri bez vina nije daleko od tog pojma. No, kao alternativu su predložili doručak (kada je valjda prerano da se pije), ali su ga Iranci odbili jer im je meni djelovao previše jeftino.

Na kraju priče, obroka neće biti, nego samo razgovora dvojice predsjednika u četiri oka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:25